Nieuws

14-9-2010

website www.bedplassen.org niet meer de officiele site is van het Kenniscentrum Bedplassen (KCB)

Daar de website www.bedplassen.org niet meer de officiele site is van het Kenniscentrum Bedplassen (KCB) verzoek ik u vriendelijk doch dringend alle gegevens die verwijzen naar het Kenniscentrum Bedplassen KCB, inclusief de namen van het bestuur, per direct van uw site te verwijderen.

Hooachtend,

J.W. van Capelle FEAPU/FEBU

Algemeen- en kinderuroloog

Penningmeester Kenniscentrum Bedplassen22-9-2008

Bedplassen in de media

Elke volwassene die we droog krijgen is er één

Incontinentieverpleegkundige Zwaan Mulder hamert er al jaren op dat het bedplassen (bij volwassenen) uit de taboesfeer moet komen. Zij is medeoprichter, coördinator en ambassadrice van het Nederlands Droogbedcentrum van het Diaconessenhuis.

'Mensen praten makkelijker over seks tussen de lakens dan over bedplassen. Niet meer in bed plassen verbetert de kwaliteit van je leven, je zelfvertrouwen stijgt, je mobiliteit wordt beter. Elke volwassene die we droog krijgen is er één'

Van de volwassen mensen in Nederland plassen er 120.000 regelmatig in bed. Datzelfde aantal is in Nederland nierpatiënt. Het Droogbedcentrum maakte dit cijfer onlangs bekend. 'Het heeft de media dit jaar wakker geschud,’ aldus coördinator Zwaan Mulder.

BNN besteedde aandacht aan bedplassen bij volwassenen, Zwaan Mulder was op Radio Rijnmond, ze kreeg bezoek van De Telegraaf en SBS maakte opnames voor het programma Hart van Nederland. In het radioprogramma Met het Oog op Morgen was de schrijfster van het boek 'Natte Lakens Droge Dromen' Bianca Smits te gast.

Het verschijnen van dit boek, de eerste autobiografie over dit onderwerp, is de aanleiding voor alle aandacht. Het boek werd dit jaar in het Droogbedcentrum gepresenteerd. Het centrum gaf in alle persuitnodigingen aan hoe groot het probleem is in Nederland. Veel media pikten dit op.

Zwaan Mulder: ‘Voor de presentatie nodigden we Catherine Keyl uit die een interview hield met Bianca Smits. Door een bekende Nederlander in te schakelen hoopten we de aandacht te trekken. Ik bedoel dat absoluut niet lullig naar Catherine toe, maar ik geloof dat het getal van 120.000 meer indruk heeft gemaakt dan de naam van Catherine Keyl.'

Sinds de opening in 2003 heeft het Droogbedcentrum in het Diaconessenhuis ruim 400 bedplasssers intern gehad. Van hen waren er naar schatting 100 boven de 18 jaar. Van de honderd volwassenen die in Meppel kwamen, ligt het percentage dat droog geworden is ver boven de 90 procent.22-9-2008

Vrijgezel blijven omdat je in bed plast.

Vooral mannen zien soms geen andere uitweg, hoorde Pim Campman in de droogbedkliniek in Meppel.

Met de juiste hulp is de kwaal te verhelpen. Baas worden over je eigen blaas: de een is daar vlotter mee dan de ander. Van de 2-jarigen plast 80 procent in bed of luier; bij 5-jarigen is dat 7 procent en bij 7-jarigen 5 procent. Met het klimmen der jaren loopt dat verder terug. Maar niet tot nul: tussen 80.000 en 160.000 volwassenen in ons land, bijna één procent van de bevolking, houden het ’s nachts niet droog.

Twee van de drie bedplassende volwassenen zijn man, zegt Zwaan Mulder van het Nederlands Droogbed Centrum/Kenniscentrum Bedplassen in Meppel. Hoe dat komt, is onbekend. Al zijn daar wel theorieën over.

De gevolgen zijn vaak vérstrekkend. Mulder: ,,Vooral onder mannen is bedplassen een gigantisch taboe. Vrouwen komen er makkelijker voor uit. Dat zie je ook bij incontinentie. Maar mannen lopen er liever hun hele leven mee rond dan erover te praten. Weinig zelfvertrouwen, sociaal isolement - het komt allemaal voor. Het kan zo ver gaan, dat ze geen relatie durven aangaan. Veel mannen zijn vrijgezel vanwege dit probleem, daar zien wij hier de voorbeelden van.’’

Van bedplassen is sprake als tijdens de slaap geregeld - enkele keren per maand tot elke nacht - ongemerkt een plas wordt gedaan. Meestal is geen lichamelijke oorzaak te vinden. ,,Hoofdreden is altijd dat je niet wakker wordt van het signaaltje dat de blaas vol is,’’ aldus Mulder. Sommige bedplassers hebben een kleine of slecht rekbare blaas, of maken tijdens de slaap meer urine aan dan gemiddeld. ,,Maar daarom hoef je nog niet in bed te plassen. Massa’s mensen moeten er 's nachts uit om te plassen. Pas als je niet wakker wordt van dat seintje, heb je een probleem.’’ Voor vast slapen geldt hetzelfde. ,,Bedplassen komt in alle fases van de slaap voor. Vast slapen is niet zozeer het punt, niet wakker worden wel.’’

Stress of emoties kunnen een rol spelen. ,,Is het rommelig in je hoofd, dan kunnen seintjes van de blaas je makkelijker ontgaan.’’ En psychische problemen? ,,Er zijn meer mensen met psychische problemen dóór het bedplassen dan mensen die bedplassen door psychische problemen.’’ Wel kan bedplassen ‘in de familie’ zitten: bij kinderen wiens vader of moeder er last van heeft (gehad), komt het relatief vaker voor.

De Meppelse droogbedkliniek behandelt bedplassers vanaf 12 jaar; de hardnekkigste gevallen, die vergeefs van alles hebben geprobeerd. ,,Van de volwassenen die wij hier krijgen, hebben de meesten heel lang niets meer ondernomen. Ze hebben in hun jeugd te horen gekregen dat er niets aan te doen is en ze er maar mee moeten leren leven.’’ Fout, zegt Mulder: ,,Ik zeg niet dat we iedereen ervan af kunnen helpen. Maar ons succespercentage is 60, 70 procent. Haal je de 14- tot 16-jarigen - die in een turbulente levensfase van uitgaan en feesten zitten - eruit, dan scoren we nog hoger. Wij horen heel vaak verhalen van volwassenen die aangeven dat hun leven radicaal is verbeterd sinds ze van hun bedplasprobleem zijn verlost.’’23-6-2008

'Ruim 120.000 volwassenen plassen in bed'

MEPPEL - Meer dan 120.000 volwassen Nederlanders plassen in bed. Dat schrijft het Nederlands Droogbedcentrum, onderdeel van het Diaconessenhuis in Meppel.

De bedplassers kunnen door hun probleem in een sociaal isolement raken.

Zo durven ze niet bij anderen te logeren, op vakantie te gaan of zelfs een relatie te beginnen.

Het Droogbedcentrum zegt het bedplassen via behandeling goed te kunnen voorkomen.

BRON: http://www.telegraaf.nl/binnenland/3995030/_Ruim_120.000_bedplassers__.html?cid=rss14-5-2008

Informatie Film, droogbed en bekken centrum

Droogbed en bekken centrum in beeld

Via de site is nu een film te zien over het droogbed centrum te meppel. Het droogbed centrum is gespecialiseert in het behandelden van bedplassen bij kinderen en volwassenen. Het droogbed centrum en zijn expertise zijn uniek in de wereld.

Incontinentiecentrum Meppel
Postbus 502
7940 AM Meppel
Coördinator Zwaan Mulder
Telefoon: (0522) 23 38 50
E-mail: info@droogbedcentrum.nlIncontinentiecentrum Meppel
Postbus 502
7940 AM Meppel
Coördinator Zwaan Mulder
Telefoon: (0522) 23 38 50
E-mail: info@droogbedcentrum.nl

Naar Film14-5-2008

Kinderen die in bed plassen lijden aan verstoorde hersenfunctie, slaap-/waakstoornissen en blaasstoornis

Resultaat van nieuw onderzoek

SHATIN, Hong Kong, 30 november 2007 – Kinderen die lijden aan bedplassen, ook wel bekend als Primary Nocturnal Enuresis (PNE) [primaire enuresis nocturna], lijden aan verstoorde hersenfunctie, slaap-/waakstoornissen en blaasstoornis volgens nieuwe resultaten die eind 2007 zijn aangekondigd door de International Children’s Continence Society (ICCS) aan de vooravond van de World Children Bedwetting Day (1 december) [werelddag van kinderen met enuresis nocturna]. Deze functies kunnen echter met de juiste behandeling aanzienlijk worden verbeterd. Het is daarom zorgwekkend dat bijna de helft van de ouders het probleem negeert, in de hoop dat het vanzelf verdwijnt. 1

Over een periode van negen jaar werden in drie studies met 264 kinderen die in bed plassen uit Hong Kong vergeleken met kinderen die niet in bed plassen om verschillen te beoordelen in slaapkwaliteit, de werking van het centraal zenuwstelsel en de cognitieve prestaties.

Bedplassen wordt van oudsher geassocieerd met diepe slaap, maar nieuw onderzoek duidt op iets anders. In de eerste studie werden slaappatronen van kinderen die in bed plassen (35 kinderen) vergeleken met kinderen die niet in bed plassen (21 kinderen met overeenstemmende leeftijd). De kinderen werden gemonitord met behulp van polysomnografie van de nachtelijke slaap en continue blaasmonitoring.

De resultaten suggereren dat kinderen die in bed plassen een mindere slaapkwaliteit hebben vergeleken met kinderen die niet in bed plassen. Diepe slaap kwam aanzienlijk minder voor (p<0,05) en lichte slaap kwam meer voor bij kinderen die in bed plassen (p<0,01). Bedplassende kinderen worden gewekt door frequente blaasactiviteiten en hebben daardoor last van een verstoorde en lichte slaap, slaapfragmentatie en slaapdeprivatie. Paradoxaal genoeg hebben zij een hoge wekdrempel, waardoor het voor hen moeilijker is wakker te worden. Bovendien was hun nachtelijke blaascapaciteit aanmerkelijk verminderd tot 44% van de verwachte capaciteit voor hun leeftijd.

Meer lezen: Klik hier8-1-2008

Met het eerste lustrum in zicht

Al weer bijna 5 jaar Nederlands Droogbed Centrum

Al weer bijna 5 jaar geleden is in Meppel het Nederlands Droogbed Centrum geopend. In dit centrum is het het Kenniscentrum Bedplassen, De Stichting Bedplassen Nederland en het Incontinentiecentrum Meppel ondergebracht.

Met het lustrum voor de deur gaan we weer enthousiast aan de slag. De vragen vanaf de deze site zullen weer beantwoord worden.

Mevrouw Zwaan Mulder gaat deze belangrijke taak op zich nemen, waarvoor we haar hartelijk willen bedanken,

Team Bedplassen.org21-10-2005

Plaswekkers

Nieuwe sponsor voor deze site

De www.Bedplassen.org site heeft de plaswekker fabrikanten bereid gevonden deze site te sponsoren. Uiteraard willen wij graag informatie blijven verstrekken over bedplassen. De nieuwe sponsors zorgen er voor dat dit ook in de toekomst mogelijk blijft. Bij dezen willen wij de plaswekkerfabrikanten: Rodger, Elther en Urifoon bedanken.14-3-2005

Proefschrift over bedplassen (april 2005)

F.J.M. van Leerdam promoveert op bedplassen

Op 7 april om 10.45 uur promoveert F.J.M. van Leerdam (secretaris van het bestuur van het KennisCentrum Bedplassen) in de Aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn proefschrift is getiteld: Enuresis, a major problem or a simple developmental delay? (Bedplassen, een groot probleem of een simpele ontwikkelingsvertraging?).25-10-2004

Hoe gaan verschillende bevolkingsgroepen om met bedplassen?

Rapport Cultuur en Gezondheid

Zie tevens het november nummer van het tijdschrift Groter Groeien.

Conclusies

Huisartsbezoek

-Marokkaanse ouders lijken langer te wachten met een bezoek naar de huisarts dan alle andere groepen.

Bedplassen
-Bedplassen komt vaker voor bij Marokkanen dan bij Turken en Nederlanders. Surinamers en Antillianen lijken een tussenpositie in te nemen.
-Marokkanen hebben minder vaak de intentie om de huisarts te bezoeken voor bedplassen dan alle andere groepen.
-Turken, Antillianen en Nederlanders hebben vaker de intentie om de huisarts te bezoeken voor bedplassen wanneer hun kind daadwerkelijk last heeft van bedplassen dan wanneer hun kind geen last van bedplassen heeft. Marokkanen en Surinamers met bedplassende kinderen hebben even vaak de intentie de huisarts te bezoeken voor hun bedplassende kinderen, ongeacht of hun kind in bed plast of niet.
-Antillianen zouden voor bedplassen eerder medicijnen geven dan Surinamers. De andere drie groepen nemen een tussenpositie in.
-Turkse ouders hebben de hoogste zindelijkheidsverwachting van alle ouders. Turken vinden dat hun kinderen gemiddeld op 2,8 jaar overdag en op 3,6 jaar ‘s nachts zindelijk moeten zijn. Marokkanen hebben de laagste verwachting. Ze denken dat kinderen op hun 4,7 jaar overdag en 5,2 jaar ’s nachts zindelijk moeten zijn. De andere drie groepen hebben een verwachting tussen deze twee in.
-Turkse, Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse ouders met kinderen die bedplassen lijken de leeftijd waarop de kinderen zindelijk horen te zijn hoger te schatten dan ouders met kinderen die niet bedplassen. Bij Marokkaanse ouders is die tendens niet merkbaar.
-Marokkaanse ouders met een hoger opleidingsniveau lijken de gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk horen te zijn lager te schatten dan ouders met een lager opleidingsniveau.
-Turkse, Marokkaanse en Nederlandse ouders lijken vaker te vinden dat kinderen die in hun bed plassen daar niets aan kunnen doen dan Surinaamse en Antilliaanse ouders.
-De meest gebruikte methoden bij alle groepen om kinderen van het bedplassen af te helpen zijn niet medicinaal. Niet meer laten drinken voor het slapen gaan en ’s nachts wakker maken om naar toilet te gaan zijn de meest gehanteerde methoden.
-Turkse en Nederlandse ouders lijken relatief vaker ‘naar de huisarts gaan’als methode te kiezen om hun kinderen van het bedplassen af te helpen dan Marokkanen, Surinamers en Antillianen.
-De plaswekker lijkt onder Marokkaanse ouders minder vaak gebruikt te worden dan bij alle andere ouders.
-Beloning van het kind als die niet in bed heeft geplast lijkt minder vaak voor te komen bij Nederlanders en Marokkanen dan bij de andere drie groepen.
-Straffen bij bedplassen lijkt minder vaak voor te komen bij Antillianen dan bij de andere groepen.
-Surinamers staan het meest afwijzend tegenover medicijnen om bedplassen te verhelpen dan alle andere groepen.

Bron: Onderzoeksresultaten 'Cultuur en Gezondheid'. Foquz Etnomarketing Nieuwegein, Oktober 2004.28-4-2004

Taboe bedplassen neemt langzaam af

Uit het rapport van de TNS NIPO: De 2e meting- Waarom ik wel en anderen niet?

MEPPEL - Kinderen die nog in bed plassen, praten daar gemakkelijker over dan twee jaar geleden. Ook schamen ze zich minder voor het bedplassen. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van geneesmiddelenfabrikant Ferring.

De resultaten van het onderzoek werden gisteren bekendgemaakt door tv-presentator Jochem van Gelder tijdens het Spring droog uit je bed-event op basisschool De Dubbeldekker in Hilversum.

Ruim 200.000 kinderen tussen de 6 en 18 jaar plassen nog regelmatig in bed. In groep 7 zijn dat gemiddeld vijf kinderen. Dat levert soms sociale en emotionele problemen op. Een op de tien kinderen in Nederland wordt er ook mee gepest. TNS-NIPO heeft 413 (ex-)bedplassers tussen de 6 en 18 jaar en hun ouders geïnterviewd over hun beleving van bedplassen. In 2002 heeft TNS-NIPO dit onderzoek ook uitgevoerd.

Het onderzoek toont aan dat kinderen minder zwaar tillen aan bedplassen dan voorheen. Een kwart van de onderzochte bedplassers gaf aan zich te schamen voor het bedplassen. Twee jaar geleden ging het nog om eenderde van de kinderen. Ook bij ex-bedplassers is de schaamte afgenomen. In 2002 schaamde 41 procent van de ex-bedplassers zich voor het (oude) probleem, nu gaat het om 32 procent. Vooral oudere kinderen blijken bedplassen meer te bespreken: 54 procent nu versus 41 procent in 2002. Opvallend is verder dat 30 procent van de meisjes het bedplassen bespreekt met een beste vriend(in). In 2002 ging het om slechts 13 procent. Voor jongens is er geen verschil vergeleken met 2002. Nog steeds spreekt maar één op tien jongens met zijn beste vriend(in) over bedplassen.

Het percentage ouders dat hulp inschakelt, is nog steeds laag: 35 procent. Het is zelfs iets gedaald in vergelijking met 2002. Wie hulp zoekt, gaat meestal naar de huisarts (41 procent). Opvallend is verder dat een op de zeven ouders van de huidige bedplassers die een hulpverlener inschakelen, weer zonder hulp naar huis wordt gestuurd.

De plaswekker is volgens de ondervraagden de meest gebruikte en meest effectieve behandelmethode. Bijna de helft van de ouders (48 procent) geeft aan dat de klacht overging na gebruik van deze methode. Op de tweede plaats staat een droogbedtraining (42 procent), gevolgd door medicijnen (35 procent).

bron:Nederlands Dagblad
http://www.nd.nl/newsite/artikel.asp?id=3660726-1-2004

Nieuw spannend leesboek, waarvan de hoofdpersoon last heeft van bedplassen, is beschikbaar.

Niet de enige

Het boek:

Niet de enige

Door: André Nuyens met illustraties van Willeke Pleunis. Uitgeverij Klaassen, Zwaag. 120 pagina's. ISBN: 90-803010-5-1

Is beschikbaar

Dit leesboek voor jongeren in de leeftijd vanaf 9 jaar tot en met de eerste klassen van het voortgezet onderwijs is sinds kort beschikbaar. De hoofdpersoon, Laura, een meisje van 12 jaar oud, heeft een groot geheim: ze plast 's nachts in haar bed. Dit heeft een groot effect op het dagelijks leven van Laura die daarnaast nog allerlei leuke, minder leuke en spannende dingen meemaakt. Het boek is verkrijgbaar via het secretariaat van het KennisCentrum Bedplassen (telefoonnummer: 0522 233850 Adres: Diaconessenhuis Meppel, t.a.v. Secretariaat KCB, Postbus 502, 7940 AM Meppel). De verkoopprijs is € 12,50.

Zie voor een indruk van het boek de pagina Meer Lezen?17-5-2003

Opening Nederlands Droogbed Centrum

Op donderdag 15 mei 2003 is in Meppel tijdens stralend weer het Nederlands Droogbed Centrum feestelijk geopend. In dit centrum zijn ondergebracht: het Kenniscentrum Bedplassen, De Stichting Bedplassen Nederland en het Incontinentiecentrum Meppel.

Op de foto is de voorzitter van het Kenniscentrum Bedplassen, prof. dr. Remy HiraSing te zien, geflankeerd door twee bestuursleden, Jannie Blom en Marianne Vijverberg.15-1-2003

Nieuw boek over bedplassen

Geschreven door twee deskundige en ervaren incontinentietherapeuten.
Deze uitgave is een praktisch en compleet instructieboek voor kinderen en jong volwassenen met bedplasproblemen.
Vanaf ongeveer negen jaar kunnen kinderen dit boek zelf lezen, hetgeen het boek uniek maakt. Hoewel de toonzetting gericht is op kinderen kan ook de jong volwassen bedplasser er veel aan hebben.
Stapsgewijs worden aanwijzingen gegeven hoe je met behulp van diverse hulpmiddelen en oefeningen van het bedplassen af kunt komen.
Ook ouders en hulpverleners zullen de praktische informatie kunnen gebruiken bij het begeleiden van kinderen en jong volwassenen met bedplasproblemen.
Dit boek komt 23 januari 2003 uit en kan besteld worden bij de boekhandel of de uitgever, Binkey Kok Publications Hofstede De Weide Hoek Havelte, ISBN nummer: 90-74697- 60-2.

[ Lees verder ]2-1-2003

Droog in 2003

Kinderen doen nieuwjaarswens met Hakim in Madurodam

Vandaag wenst een aantal bedplassers met Hakim van Sesamstraat alle kinderen die in hun bed plassen een droog 2003 toe. Dit doen ze omdat bedplassen geen klein probleem is maar juist veel voorkomt en erg belastend kan zijn voor kinderen. Hakim en de kinderen hebben daarom dit grote probleem symbolisch verkleind door het woord BEDPLASSEN te vormen met behulp van 100 mini-bedjes. Het Kennis Centrum Bedplassen wil op deze manier bedplassen bespreekbaar maken en kinderen laten zien dat zij er niet alleen voor staan.

Als je kinderen vraagt wat het allerergste is dat ze kan overkomen, staat bedplassen op de derde plaats. Ruim 200.000 kinderen ouder dan zes jaar plassen regelmatig in bed maar slechts weinig kinderen durven erover te praten. Uit onderzoek van E-Moti Research (Motivaction), dat onlangs is uitgevoerd onder 1599 ouders van kinderen, onder wie 243 bedplassers, blijkt dat ruim 75% niet in de klas durft te vertellen dat ze in bed plassen. En als ze het doen, vertellen ze liever een smoes, zoals “Ik droomde dat ik op de wc zat.”

Vijf kinderen per klas Eén op de zes kinderen ouder dan zes jaar plast met enige regelmaat in bed. Dat zijn vijf kinderen in een gemiddelde schoolklas, bijvoorbeeld groep vier maar ook groep zeven. Uit het E-Moti Research-onderzoek blijkt dat ouders dit niet weten. Bijna 60% denkt dat er minder dan drie bedplassers bij hun kind in de klas zitten. 13% van de ouders denkt dat hun kind de enige is.

Smoezen of zwijgen
“Wat was het warm zeg, heb zo liggen zweten”, “Ik heb een glas water in mijn bed laten vallen”, “M’n billen merken het als er geen zeiltje onder ligt, en dan gaan ze plassen.” Het is een kleine greep uit de smoezen die kinderen vertellen als ze in bed hebben geplast. Op school wordt er nauwelijks over bedplassen gepraat. De meeste kinderen zijn bang om gepest te worden. Van de kinderen die wel voor hun probleem durven uit te komen, wordt 12,3% gepest.

Onderzoeksbureau NIPO deed begin 2002 onderzoek naar de problematiek rondom bedplassen. Hierbij is vooral gekeken naar hoe kinderen zich eronder voelen. Kinderen schamen zich ervoor en worden er onzeker van. Ze willen bijvoorbeeld niet uit logeren gaan. Ook het gezin houdt zich ermee bezig, ouders ervaren het als belastend voor het hele gezin. Ouders zijn bezorgd maar weten niet goed hoe ze hun kind kunnen helpen.

Oplossingen voor droge nachten
Jannie Blom, incontinentieverpleegkundige bij Inconsult en bestuurslid van het Kennis Centrum Bedplassen: "Het is heel belangrijk om iets aan bedplassen te doen. Het is namelijk vaak ingrijpender voor kinderen dan ouders beseffen. Maar helaas gebeurt er nog te weinig of wordt er te laat actie ondernomen. En dat is jammer, want je kan er genoeg aan doen. Zo zijn er de kalendermethode, de plaswekker en medicijnen. Het beste resultaat levert een combinatie van de laatste twee op.”

Kennis Centrum Bedplassen
Een aantal specialisten (jeugdartsen, kinderartsen en urologen) en incontinentieverpleegkundigen hebben het Kennis Centrum Bedplassen opgericht. Het Kennis Centrum Bedplassen helpt ouders met het aanpakken van het bedplasprobleem zodat kinderen hier snel van verlost zijn en een droog 2003 tegemoet kunnen zien.21-11-2002

onderzoek ongeveer 60 kinderen tussen de tien en de zestien jaar die hardnekkig in hun bed blijven plassen ondanks eerdere beha

Melatonine onderzoek in het UMC

Door: Dr. T.P.V.M. de Jong en Dr. S. Geisel van Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht

Voor hardnekkige bedplassers van tien jaar en ouder die zonder succes zijn behandeld met trainingen, plaswekkers en desmopressine ( Minrin ® ) is in het UMC Utrecht lokatie WKZ binnen de afdeling kinderurologie een onderzoek van start gegaan. Bij dit onderzoek wordt gekeken of hardnekkige bedplassers een normaal of een gestoord dag/nachtritme hebben met als plan ze te proberen droog te krijgen door het bijstellen van het dag/nachtritme met behulp van melatonine. Het idee van dit onderzoek is afkomstig van het feit dat wij een aantal hardnekkige bedplassers onder controle hadden die steeds enkele maanden droog bleken te zijn als zij familieleden in de Verenigde Staten hadden bezocht in de zomervakantie.
Daarnaast is bekend dat een aantal bedplassers een afwijkend dag/nachtritme hebben in hun urineproductie: waar bij normale personen de urineproductie ’s nachts veel minder is dan overdag, is bij een aantal bedplassers de urineproductie ’s nachts hetzelfde of groter dan overdag.

Melatonine is een lichaamseigen stof die gemaakt wordt door de hersenen en die het dag nachtritme regelt. Het kan in tabletvorm worden gegeven. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij mensen met slaapstoornissen en het wordt ook gebruikt om na een transatlantische reis de zogenaamde jetlag te bekorten.

Er zijn ongeveer 60 kinderen tussen de tien en de zestien jaar die hardnekkig in hun bed blijven plassen ondanks eerdere behandelingen onderzocht

Het onderzoek duurde in totaal zes maanden waarbij vier keer de polikliniek wordt bezocht. De eerste twee weken moesten de kinderen thuis een aantal metingen verrichten ( plaslijst bijhouden, af en toe een portie urine meten, een paar urinemonsters verzamelen en een aantal speekselmonsters verzamelen ). In het speekselmonster kan de melatoninespiegel in het bloed worden bepaald. Vervolgens is er een behandelperiode van drie maanden geweest waarbij de ene helft van de kinderen werd behandeld met twee tabletten melatonine ’s avonds, de andere helft heeft een neppil gekregen. Na drie en na zes maanden is opnieuw met wattenstaafjes met speeksel de melatoninespiegel over de nacht bepaald.

Wanneer u belangstelling hebt om meer te weten over de resultaten van het onderzoek kunt contact opnemen via het emailadres prc@azu.nl5-5-2002

Tips voor schoolkamp

Tips voor schoolkamp

M.A.W.Vijverberg, incontinentietherapeute.

Inleiding
Bedplassen wordt vooral als sociaal hinderlijk ervaren wanneer kinderen op schoolkamp gaan of een slaapfeestje hebben. Vroeger werd bedplassen altijd binnen de familie gehouden en vond men het zoeken naar oplossing ook minder dringend omdat het thuis goed werd opgelost. Bovendien leerde de ervaring dat het kind vanzelf droog werd naar gelang het kind ouder werd. Dat gaf weinig sociale hinder omdat er in plaats van schoolkampen, schoolreisjes van een dagje weg waren, en een slaapfeest nog een verjaardagspartijtje van 2-5 uur was.
Nu komt het kind al een paar jaar voor dat het schoolkamp werkelijk plaatsvindt in de problemen.
‘Hoe los ik het straks op’.
Ouders, leerkrachten, en hulpverleners kunnen kinderen helpen hoe het kind tijdens het kamp zo goed mogelijk kan camoufleren, maar veel hangt ook af van de mogelijkheden van het kind zelf.

Welke verschillende reacties zijn er:
· Kinderen die zich er altijd uit redden, snel een smoes klaar hebben, zodat leeftijdgenootjes niet verder vragen.
· Kinderen die er voor uitkomen en daar zo onbevangen mee omgaan. Je ziet dan dat leeftijdgenootjes deze houding overnemen.
· Kinderen die zich zo schamen dat ze blokkeren zodra er bij leeftijdgenootjes argwaan is of wanneer er vragen over gesteld worden.
· Kinderen die altijd al snel geplaagd worden en wanneer dit in de klas ontdekt wordt dan kan dit een reden zijn voor nieuwe plagerijen.
· Kinderen die geen oplossing willen bedenken en toch niet van het kamp kunnen genieten, omdat het probleem de hele dag door hun hoofd speelt. Zij gaan liever niet mee.

Omdat kinderen zo verschillend reageren, is het belangrijk om met uw kind te bespreken, welke tip of oplossing uw kind het prettigst vindt.

Tips
· In de slaapzak de luier verstoppen die aangedaan wordt wanneer het kind in de slaapzak ligt.
‘s Morgens doet het kind de luier in de slaapzak weer uit en de leiding verwisselt de luier als de kinderen weg zijn van de slaapzaal. Het is belangrijk dat de luier niet kraakt. Er zijn luiers van stof, wasbare luiers, die als een broek kunnen worden aangetrokken
· De luier wordt in een extra grote toilettas gedaan en de luier wordt omgedaan na het tandenpoetsen in het toilet.
· In de slaapzak een speciale onderlegger klitten die ook door de leiding wordt verschoond.
· Extra wektijden afspreken met de leiding, wanneer gebleken is dat dit voldoende helpt.
· Wanneer kinderen goed reageren op medicijnen, dan kan de leiding het kind voor het slapen gaan bij zich roepen om de medicijnen te geven. Als smoes wordt gezegd tegen de andere kinderen dat dit kind oordruppels moet hebben.
· Wanneer er meerdere kinderen in de klas nat zijn dan kan de leiding beslissen deze kinderen bij elkaar of juist in een aparte ruimte leggen.
· Er worden 2 identieke slaapzakken meegegeven die door de leiding na een dag wordt omgewisseld.

Probeer de tips thuis van tevoren uit.

In het algemeen is het van belang dat u tijdig op school gaat praten om samen met de leerkracht naar oplossingen te zoeken. U kunt dat nadien met uw kind doorpraten en kijken of het kind op die manier toch mee durft. Wanneer een kind echt niet durft dan is het legitiem om het ziek te melden bij aanvang van het kamp.
Het is niet verstandig om vlak voor het schoolkamp een trainingsactiviteit te starten met als doel dat het kind dan nog net droog is voordat het op kamp gaat. De druk is dan te hoog en de verantwoordelijkheid te zwaar, hetgeen van invloed kan zijn op trainingsresultaat.26-4-2002

Dromen van drogen nachten

De problematiek rondom bedplassen gezien vanuit het kind en de ouders

Op 23 april 2002 zijn in het Jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam de resultaten van het NIPO onderzoek “De problematiek rondom bedplassen” gepresenteerd. Dit onderzoek is verricht in opdracht van Ferring Geneesmiddelen met als doel het probleem bedplassen bespreekbaar te maken.

Voordat de resultaten werden gepresenteerd heeft een 10 jarig meisje middels een gedicht duidelijk weergegeven hoe je je voelt als je in bed plast. Als kind kan je alleen maar dromen van droge nachten.

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn dat bedplassen een enorme invloed heeft op kinderen en dat het als belastend wordt ervaren voor het hele gezin. Omdat bedplassen een gevoelig onderwerp is wordt er buiten het gezin praktisch niet over gesproken. Ouders zijn erg bezorgd maar weten niet goed hoe ze hun kinderen kunnen helpen. Ze wachten onnodig lang alvorens het probleem aan te pakken.

Medicijnen hebben het snelste effect op behandeling. Een kwart van de kinderen in het onderzoek gebruikt medicijnen waarvan Minrin het meest wordt gebruikt.

Het is de eerste keer dat uit een onderzoek over het onderwerp bedplassen de gevoelens van het kind naar voren komen. Er werden 457 kinderen ondervraagd tussen de 6 en 18 jaar waarvan een deel op dit moment in bed plast en een deel dat niet meer doet. Ook de ouders van deze bedplassers zijn geïnterviewd.31-1-2002

Plaswekkerinformatie

Informatie over plaswekker nu online

Er is informatie opgenomen over plaswekkers. De verschillende in Nederland beschikbare plaswekkers met een verwijzing naar de leverancier is nu op de site opgenomen.

Verder vindt u ook informatie over kosten en vergoeding van deze wekkers.

Lees verder...