Vraag:
woensdag, 5 februari 2003

Geachte heer/mevrouw,

ons zoontje van 6 jaar plast 's nachts in zijn bed. Een aantal weken geleden zijn wij begonnen de luiers niet meer te gebruiken. Hij wil dat zelf ook niet meer.
Voordat hij in bad gaat laten wij hem plassen, als hij uit bad komt nog een keer. Als wij zelf gaan slapen, rond 22.30 laten wij hem nogmaals plassen, en als 1 van ons 's nachts wakker wordt nogmaals.
Dan nog wil het voorkomen (meer wel dan niet) dat hij 's ochtends nat is.
Wij denken zelf dat het een combinatie is van slechte wekbaarheid (hij slaapt heel vast !) en het niet doorkomen van het "plassignaal", als wij het zo mogen noemen.
Nu wordt in uw site gesproken over medicamenteuze therapie in zo'n geval. Wat moeten wij ons hierbij voorstellen ?
Verder heb ik zelf het gevoel van, laten we op deze voet maar doorgaan. We hebben een oud dekbed, een groot zeil op zijn bed gelegd. Zo met het gevoel, het komt wel.
Nou weet ik niet of wij zo goed bezig zijn, want komt het dan ook wel ???
Het wil gebeuren dat hij 2 x per nacht nat is.

Wij twijfelen op dit moment best wel, het enige waar wij het over eens zijn, zowel wij de ouders als Benjamin. Luiers willen wij niet meer !.

Groetjes,

Mildred A

Antwoord:
donderdag, 6 februari 2003

Op zich is het advies bij kinderen van 6 jaar om ze eenmaal op te nemen ’s avonds en vooral ook goed wakker maken. Hij slaapt zo als u vertelt vrij vast waardoor hij de signalen in de slaap niet herkent en er niet wakker van wordt. Mogelijk maakt hij daarbij ’s nachts ook nog veel urine aan of is zijn blaas aan de kleine kant waardoor hij er moeite mee heeft om de nacht droog te overbruggen. Een keer wekken waarbij hij bewust een plas doet is een goede methode.
Wanneer hij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Hij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Hij moet er een wedstrijd van maken dat hij wakker wil worden van het geluid. Wanneer hij het ’s morgens nog weet, verdient hij een sticker. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot hij iets ouder is. Per jaar worden 18 % van kinderen spontaan droog. Het is alleen moeilijk in te schatten voor welke kinderen dat geldt. Hij is relatief jong dus zeker niet forceren.
Wat betreft medicijnen is Minrin het meest gebruikte medicijn. Minrin vermindert de urineproductie ’s nachts en werkt ook iets op de wekbaarheid. Dit wordt meestal pas gegeven als wek- en plastraining niet helpt. Informatie over Minrin vindt u op de site. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag