Vraag:
zondag, 9 februari 2003

Mijn dochter van 9 jaar gebruikt nu 4 maanden minrin tabletten omdat ze met de plaswekker geen resultaat had. Ze sliep gewoon door en merkte niks.
Nu wil de dokter na een half jaar al afbouwen.
Is dit gebruikelijk? Ze heeft ook een vorm van obstipatie aan haar darmen en gebruikt hier het medicijn metamusil voor. de kinderarts heeft gezegd dat ze misschien geen eens zindelijk zou worden. Omdat alles goed met haar ging werd ze door gestuurd naar onze nieuwe huisarts.
Kan deze combinatie gevaarlijk zijn als ze het lang gebruikt? Terwijl onze zoon de neusspray wel 3 jaar mocht gebruiken.

Antwoord:
maandag, 10 februari 2003

In principe is het gebruikelijk om Desmopressine (Minrin) niet te lang te gebruiken. Langdurige desmopressine behandeling is in principe voorbehouden voor de hardnekkige bedplassers waarbij de overige behandelingen (zoals opnemen met wachtwoord, wekmethodes, plaswekker al dan niet gecombineerd met desmopressine, droog bed training, enz.)ondanks gebruik van het goede materiaal en een goede begeleiding niet gewerkt hebben.
Blijkt dat een kind toch langdurige behandeling met desmopressine nodig heeft dan kan dat zonder probleem langdurig gegeven worden, ook in combinatie met Metamucil. In principe wacht je met desmopressine op het moment dat het kind spontaan droog wordt (er zijn wat recente onderzoeken die aangeven dat bij langdurig gebruik mogelijk meer kinderen droog worden dan het spontane droogworden-percentage). Van belang is dus om regelmatig na te gaan of het lichaam van het kind zelf al droog kan slapen. Dit kan door regelmatig (ťťn maal per drie-zes maanden) een stopweek in te lassen of proberen af te bouwen en kijken hoe het gaat.
Een probleem bij uw dochter is de obstipatie: de verstopping kan best een (mede)oorzaak van het bedplassen zijn. Vaak zie je dat als de verstopping opgelost is, het bedplassen ook stopt of in ieder geval veel minder wordt. Is een kind echter eenmaal goed droog, dan zie je echter zelden dat ze weer nat worden als ze later verstopping krijgen. Ook met verstopping kan je dus droog worden, maar beter is te proberen de verstopping ťn het bedplassen te bestrijden.

Succes met het droog worden,

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag