Vraag:
zondag, 9 februari 2003

mijn zoon van bijna 10 jaar plast iedere nacht nog in zijn broek. het is echter niet iets waar hij echt mee zit. waarschijnlijk ook dank zij die fijne DryNites, die wel met zijn leeftijd mee lijken te groeien. Omdat hij ook overdag nog regelmatig een natte broek had en nog wel heeft hebben we van dat bedplassen nooit zo'n probleem gemaakt. We hebben al wel van alles al geprobeerd, o.a. de plaswekker, maar die zorgde er al snel voor dat allen zijn ouders er wakker van werden. Ik heb eigelijk wel veel vragen, maar stel er nu maar een. Moeten we het bedplassen goed aanpakken, met de hoop op een positief effekt voor overdag, of moeten we eerst maar zorgen dat hij het overdag goed onder controle krijgt ?

Antwoord:
maandag, 10 februari 2003

Bij kinderen die ook overdag vaak nat zijn, is vaak geen sprake van "normaal" bedplassen. Er is dan bij goed onderzoek regelmatig een probleem te vinden dat de oorzaak is van het zowel overdag als 's nachts nat zijn. In dat geval moet eerst die oorzaak aangepakt worden waardoor kinderen meestal eerst overdag en daarna ook 's nachts droog worden.
Er zijn echter ook kinderen waarbij het overdag nat zijn niets te maken heeft met het 's nachts nat zijn. Bij die kinderen is het verstandig om eerst het 's nachts droog worden goed aan te pakken (omdat we weten dat dat met relatief eenvoudige manieren zoals op deze sitet beschreven in 70-90% heel goed mogelijk is en met goede begeleiding in nog grotere percentages). Is het kind dan 's nachts droog, dan is het zijn ergste probleem kwijt en heeft het energie over om aan zijn andere probleem (het overdag nat zijn) te werken.
U zou b.v. weer eens opnieuw de plaswekker kunnen proberen. Uw kind is nu ouder en wordt daardoor waarschijnlijk makkelijker wakker. Lukt het niet met de plaswekker (binnen drie weken moet er dan wel verbetering zichtbaar zijn en gemiddeld worden de kinderen in twee maanden droog), dan moet er eens (door of via uw huisarts) goed uitgezocht worden of er niet toch iets anders aan de hand is.
Voor uw overige vragen kunt u wellicht terrecht bij de jeugdverpleegkundige van de GGD die u eventueel ook zou kunnen begleiden bij de plaswekkertraining en het droog worden overdag.

Succes met het droog worden,

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag