Vraag:
zondag, 9 februari 2003

Geachte mijnheer, mevrouw,

Wij zijn door onze huisarts met onze vraag naar uw site verwezen. Het gaat om onze zoon van nu bijna vier (in mei) die een groot probleem maakt van het zindelijk worden. We hebben gezien dat u op zulke vragen vaak antwoordt met: daar gaat deze site niet over, maar misschien kunt u ons toch verder helpen. Of andere ouders die dit lezen???

Onze zoon is volgens ons lichamelijk helemaal zindelijk: dat wil zeggen dat hij het kan ophouden zolang en wanneer hij wil. Het vervelende is, dat hij alleen wil plassen (en poepen) als hij een luier aanheeft. Alles al geprobeerd: met kadootjes - hij doet het een of twee keer in het potje, incasseert zijn beloning en wil daarna meteen weer een luier; met een doorzichtig potje - het doet hem niets; hij heeft lang en kort op het potje gezeten, op de WC (met een verhoger), maar er komt niets, want hij wil of kan het ťcht niet. Op het consultatieburo komen we ook niet veel verder. En van ons hůeft hij ook niet perse nu zindelijk te worden, we dwingen hem niet.

Wanneer we hem toch eens een onderbroekje aandoen houdt hij het net zolang op totdat hij krom loopt van de pijn en de kramp. Bij zijn oppas heeft hij het gepresteerd om drie dagen achter elkaar niets te doen en omdat het natuurlijk toen wat hard was geworden, nog eens drie dagen later pas te poepen. Alleen maar omdat hij van poepen zoīn probleem maakt.

Bovendien wordt hij er ook erg verdrietig van. Hij geeft aan zich zorgen te maken over zijn vierde verjaardag, want hij weet dat hij dan net als zijn oudere broer naar school gaat. En daar dragen de kinderen geen luiers meer! Dus is het nu "ik wil niet jarig worden" of "ik wil op de peuterspeelzaal blijven."

Toch weten we zeker dat hij het wel kan. īs Morgens heeft hij vaak een droge luier en dan weet hij dat ook. Meteen als we hem dan prijzen, of er iets van zeggen, plast hij zijn luier helemaal vol.

Ondertussen is het onderwerp helemaal taboe, hij schiet al in paniek als we er over beginnen. Misschien kunt u ons helpen met tips, literatuur of links naar sites die ons, maar vooral onze zoon op weg kunnen helpen naar een oplossing!

Alvast hartelijk dank!

Antwoord:
maandag, 10 februari 2003

Het probleem dat u beschrijft is een lastig probleem, zeker als het al zo'n strijd bij uw zoon is geworden. Ondertussen is het plassen en poepen geworden tot iets waar hij tegen op ziet. Kort gezegd zou u moeten proberen het plassen en poepen op de wc/potje tot iets leuks om te vormen en het plassen/poepen in de luier te negeren, in ieder geval niet negatief of boos te benoemen. Nu is deze ruimte veel te klein om u goed te kunnen adviseren over dit lastige probleem en gaat deze site inderdaad veel meer over problemen met het bedplassen waar uw zoon kennelijk veel minder last van heeft.
Op onze meer-lezen pagina staan een aantal leuke boekjes die over zindelijkheidstraining gaan. In veel bibliotheken zijn die te vinden.
Verder zou ik u willen verwijzen naar hulpverleners die u langduriger en persoonlijker kunnen begeleiden. Bij veel consultatiebureaus (tot vier jaar) en GGD-en (vanaf vier jaar) zijn verpleegkundigen of artsen die gespecialiseerd zijn in zindelijkheidsbegeleiding. Beide organisaties werken tegenwoordig ook steeds beter samen.
Het probleem dat u beschrijft zit meer in het gedrag van uw zoon dan in een zindelijkheidsprobleem, dat is slechts het symptoom ervan. Soms is dat gedrag bij kinderen zo star geworden dat er zelfs professionele gedragsbehandeling nodig is. Of dat bij uw zoon ook het geval is, kan ik zo niet inschatten. Bij de RIAGG zitten wel vaak hulpverleners die zich in deze problematiek gespecialiseerd hebben.

Ik hoop dat ik u hiermee toch een beetje op weg heb kunnen helpen.

succes met het verdere proces,

Frank van Leerdam
jeugdarts

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag