Vraag:
dinsdag, 11 februari 2003

Daar mijn vriendin zelf deze vraag niet aan u durft te stellen, doe ik het voor haar.
Als ze alcohol drinkt en dan boven een limiet uitgaat, dan plast ze s`nachts in bed en wordt dan pas wakker als het al gebeurt is.
Verder heeft ze last van matige stressincontinentie.
Wat is de oorzaak van haar bedplassen?
Kunt u haar advies geven.
Dank u

Antwoord:
woensdag, 12 februari 2003

Een kenmerk van alcohol is dat remmingen verminderen en je je meer ontspannen voelt. Het is vrij logisch dat dit ook werkt op de spieren van je blaas en je sluitspier. Daarnaast zorgt alcoholgebruik voor de aanmaak van meer urine. Tevens is het zo dat je door alcoholgebruik moeilijker wakker wordt. Deze drie bekende eigenschappen van alcohol zorgen dat het voor mensen die net aan de goede kant van het evenwicht nat zijn-droog zijn staan, soms mis gaat als ze alcohol gebruiken.
Van belang is dus te proberen te zorgen dat de sluitspier sterker wordt en/of zorgen dat er minder urine in de blaas zit en/of zorgen dat je beter wakker kunt worden en/of minder alcohol gebruiken.
Naast blaastrainingsoefeningen (eigenlijk sluitspieroefeningen) kan wellicht het Plassen-Rusten-Plassen nog een oplossing zijn: voor het naar bed gaan goed uitplassen, dan gaan liggen en 15 min. later opstaan en nog een keer gaan plassen. De meeste urine wordt namelijk in het begin van de nacht gemaakt. Door dat alvast weer kwijt te raken kan je wellicht wel de nacht doorkomen of in ieder geval pas later in de nacht het signaal van een volle blaas te krijgen waardoor je wellicht makkelijker wakker kunt worden (de alcohol is dan al weer wat verder uitgewerkt). Van belang is ook om bij het inslapen goed tegen jezelf te zeggen: als ik moet plassen moet ik wakker worden. Alert slapen noemen we dat, zoals je ook alert slaapt als je weet dat je midden in de nacht wakker moet worden om b.v. naar Schiphol te gaan.

Met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam.
jeugdarts.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag