Vraag:
dinsdag, 11 februari 2003

Hoi, ik ben een jongen van 20 jaar.
Vanmorgen was ik aan het dromen dat ik op toilet aan het plassen was. Plots word ik met een warm gevoel in m'n boxershort wakker en wat blijkt, ik had echt geplast. Heeft dit te maken met mijn droom of kan de oorzaak ergens anders liggen? Ik heb nu bijna de hele dag nog niet geplast.

Antwoord:
woensdag, 12 februari 2003

Ja, dat heeft te maken met je droom. Je zat kennelijk precies op het scheidspunt van nog slapen of wakker worden. Je blaas gaf waarschijnlijk al een tijdje signalen dat je moest plassen, maar jij was nog ver weg. Die signalen heb je op een of andere manier in je droom verwerkt en daar is toen een communicatiefoutje tussen je blaas en je hersenen ontstaan. Dromen kunnen tenslotte heel realistisch overkomen. Gevolg: je plasreflex werd in gang gezet omdat een deel van je dacht dat je op de wc zat terwijl het andere deel nog lekker aan het slapen was.
Niets om je zorgen over te maken, dit gebeurt wel vaker en zeker als het bij een of een enkele keer blijft is dit geen signaal van bedplassen, hooguit van realistisch dromen.
Vaak is dat op te lossen door "alert" te gaan slapen, d.w.z. 's avonds voor het inslapen jezelf inprenten dat je goed wakker moet worden als je moet plassen.
Ik neem aan dat je ondertussen wel weer gewoon geplast hebt, dat moet je ook zeker blijven doen.

met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag