Vraag:
woensdag, 12 februari 2003

hallo,mijn zoontje van 8 jaar plast nog regelmatig s`nachts in bed.we laten hem plassen voor hij naar bed gaat en als we zelf naar bed gaan rond 22.30,maar toch houd hij het niet droog.we hebben het al met een gewone wekker geprobeerd die dan op een tijdstip afliep maar hij slaapt er gewoon doorheen.hij is ook een heel vaste slaper.hij wordt er ook niet altijd wakker van als zijn bed nat is,maar verschoond het ook soms zelf.ik heb ook gehoord dat er medicijnen voor zijn,en dat deze goed helpen zou dit een oplossing voor hem zijn?

Antwoord:
donderdag, 27 februari 2003

Medicijnen zouden een oplossing kunnen zijn, maar meestal zijn kinderen alleen droog als ze de medicijnen gebruiken en weer nat als ze er mee stoppen.
Ik zou toch eerst nog andere dingen proberen: bijvoorbeeld het plassen-rusten-plassen, dat wil zeggen: goed uitplassen voor het naar bed gaan, dan een kwartier gaan liggen terwijl u b.v. een verhaaltje voorleest en dan nog een keer goed uitplassen. De meeste urine maak je namelijk in het begin van de nacht. Ben je een gedeelte daarvan al kwijt voordat je echt gaat slapen, dan krijg je pas later in de nacht een volle blaas en kun je dan soms wel goed wakker worden.
Daarnaast weten we dat de plaswekker het beste werkt om droog te worden, zelfs bij de kinderen die niet wakker worden als de ouders ze wakker proberen te maken. Dat komt omdat de plaswekker precies op het juiste moment afgaat. Op het moment dat je namelijk in bed plast, heb je al een tijd signalen uit je blaas gekregen en ben je (bijna) wakker. Als er precies op dat moment een signaal afgaat kan je makkelijker wakker worden dan op een moment dat je niet hoeft te plassen en lekker slaapt.

Succes met droog worden,

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag