Vraag:
vrijdag, 14 februari 2003

Ik heb een vraag ik heb een zoontje van 5 jaar oud hij word in juli 6 .
Ten eerste hij plast snachts nog in bed ik heb van alles geprobeerd naar vijf uur geen drinken meer en hem er een paar keer uit bed halen om een plasje te doen.
Ik heb zelfs stickers gekocht om elke keer als hij niet in bed plast hem een sticker te geven op een papier te plakken en naar zoveel stickers een cadeautje te geven het gaat soms goed en dan weer niet.En hij heeft de periodes dat hij overdag nog af en toe de tijd niet gunt om te poepen op de wc, en zo heeft die maandjes dat hij niet poept in zijn broek.Ik zit gewoon te zoeken naar een oplossing wie heeft dat voor mij.groetjes rita velner

Antwoord:
zondag, 16 februari 2003

Op zich komt bedplassen op de leeftijd van uw zoon nog veel voor (nog 1 op de 5 ŗ 6 jongens van die leeftijd plast in bed).
Uit het verhaal begrijp ik dat het best al wel regelmatig goed gaat.
Wat u zou kunnen proberen is om uw zoon wakker te maken als u naar bed gaat en hem dan laten plassen. Hij moet dan wel goed wakker zijn. U kunt dit controleren door hem een wachtwoord te laten zeggen dat u met hem hebt afgesproken voor hij ging slapen. U kunt hem b.v. vragen wat hij die avond heeft gegeten.
Iets anders waar u hem mee kunt helpen is het plassen rusten plassen, dat wil zeggen: voor het slapen laat u hem goed uitplassen, dan gaat hij liggen waarbij u hem nog een verhaaltje voorleest en dan na een kwartiertje moet hij nog een keer plassen. Dan lukt het soms beter om 's nachts droog te blijven.
Voor adviezen over het poepen en eventueel ook over het bedplassen kunt u ook contact opnemen met uw schoolarts of schoolverpleegkundige op de GGD.

Succes met droog worden,

Frank van Leerdam.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag