Vraag:
zondag, 16 februari 2003

Mijn dochter is 5 jaar oud en wordt door mij iedere avond uit bed gehaald om te plassen. Zo niet dan is zij nat. Zij slaapt ontzettend diep. Laatst was zij ziek en lag in haar braaksel te slapen, had dit ook niet gemerkt. Zou het een idee zijn om een plaswekker te gaan proberen?

Antwoord:
zondag, 16 februari 2003

Veel kinderen op de leeftijd van 5 jaar zijn nog nat. Een op de 5 a 6 kinderen op de leeftijd van 4-5 jaar plassen nog in bed. Op deze leeftijd is alleen ’s avonds een keer opnemen zinvol. Het vaste slapen is een probleem waardoor kinderen ’s nachts nat kunnen zijn. Wanneer u uw dochtertje wekt kunt u proberen haar goed wakker te krijgen. Wanneer zij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Zij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat zij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Zij moet er een wedstrijd van maken dat zij wakker wil worden van het geluid. Wanneer zij het ’s morgens nog weet, verdient zij een sticker. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot zij iets ouder is. Zeker niet forceren. Voor een plaswekker vind ik haar nog te jong.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag