Vraag:
maandag, 17 februari 2003

Mijn zoon is 6 jaar. Hij plast nog elke nacht in bed. Elke avond maken we hem nog even wakker om te plassen. Meestal is hij dan nog droog, soms al nat. Overdag is hij zindelijk sinds dat hij 2 jaar is. Als hij overdag weleens wat langer ophoudt dan heeft hij last van lekkage. Dit komt regelmatig voor. Kan dit wijzen op een probleem aan de sluitspier ?
Heeft dit dan ook te maken met het bedplassen ?

Antwoord:
vrijdag, 21 februari 2003

Wanneer hij overdag moeite heeft om de plas op te houden dan ligt dat meestal aan de blaasspier die overactief is en waar de sluitspier geen weerstand tegen kan bieden. Het lukt soms om te oefenen om iedere keer de plas een keer langer op te houden. Het is dan wel belangrijk dat hij goed drinkt. Wanneer dat problemen blijft geven kunt u het beste dit probleem een keer te bespreken met de huisarts, schoolarts of kinderarts. Of de oorzaak van het bedplassen ligt aan de vrij kleine blaascapaciteit is zo niet te zeggen. Het lijkt er wel op en mogelijk dat hij ook vrij vast slaapt en dat voelt hij het signaal ’s nachts niet. Op zich is het advies bij kinderen van 6 jaar om ze eenmaal op te nemen ’s avonds en vooral ook goed wakker maken. De beste tijd bij kinderen met een kleine blaas is 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur daarna nog eens. Wanneer hij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Hij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Hij moet er een wedstrijd van maken dat hij wakker wil worden van het geluid. Wanneer hij het ’s morgens nog weet, verdient hij een sticker. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot hij iets ouder is. Per jaar worden 18 % van kinderen spontaan droog. Het is alleen moeilijk in te schatten voor welke kinderen dat geldt. Hij is relatief jong dus zeker niet forceren.
Wanneer hij iets ouder is dan kan het voor hem zinnig zijn om het medicijn Minrin eens te proberen.Minrin vermindert de urineproductie ’s nachts en werkt ook iets op de wekbaarheid. Dit wordt meestal pas gegeven als wek- en plastraining niet helpt. Informatie over Minrin vindt u op de site. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag