Vraag:
maandag, 17 februari 2003

Onze dochter is net 4 jaar geworden en zit sinds 2 weken op de basisschool. Zij is sinds haar 2e verjaardag overdag droog en sinds haar 3e verjaardag ook 's nachts droog.
Ongeveer 1 week voor haar 4e verjaardag plaste zij af en toe 's nachts in bed. Maar sinds zij op de basisschool zit plast zij bijna elke nacht in bed. Nu draagt zij 's nachts (een klein beetje tegen haar zin in) een luier. Ook vindt zij het erg als de luier 's morgens nat is.
Volgens mij heeft dit met alle nieuwe indrukken en spanningen te maken van de basisschool. Is dit zo? en zo ja hoe lang duurt zoiets. En hoe kan ik hier het zo goed mogelijk mee omgaan?

Antwoord:
vrijdag, 21 februari 2003

Veel kinderen op de leeftijd van 5 jaar zijn nog nat. Een op de 5 a 6 kinderen op de leeftijd van 4-5 jaar plassen nog in bed. Wanneer uw dochtertje eerst wel droog was en sinds de basisschool weer nat is geworden heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat de school haar veel energie kost waardoor ze iets vaster slaapt. Blijkbaar slaapt zij nu zodanig dat prikkels net niet meer doorkomen. U kunt haar een beetje helpen door haar ’s avonds een keer op te nemen. Door het wekken haalt u haar een keer uit de slaap waardoor ze iets minder vast verder slaapt bovendien leert ze wakker worden om te plassen. Wanneer u uw dochtertje wekt is het dus wel belangrijk dat zij goed wakker wordt. Wanneer zij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Zij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat zij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Zij moet er een wedstrijd van maken dat zij wakker wil worden van het geluid. Wanneer zij het ’s morgens nog weet, verdient zij een sticker. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot zij iets ouder is. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag