Vraag:
dinsdag, 18 februari 2003

Ik heb een zoon die bijna 7 is. Het plast elke nacht in
bed. Soms kijk ik na een uurtje even bij hem en zelfs dan heeft hij soms al in zijn bed geplast. Hij word er trouwens
niet wakker van.
Ik ben bij de huisarts geweest omdat mijn zoon het steeds erger begint te vinden.
Nu zegt mij huisarts dat ik hem zeker niet 's avonds uit
bed moet halen om hem te laten plassen, omdat hij het anders
nooit leert. Nu lees ik hier overal dat mensen toch hun kinderen 's avonds uit bed halen. Ook vertelde mijn huisarts dat er
eigenlijk op deze leeftijd nog niets aan te doen is.
Wat kan ik nu het beste doen?

Antwoord:
vrijdag, 21 februari 2003

Het is nog onvoldoende duidelijk in hoeverre opnemen ’s avonds wel of niet zinvol is. Binnenkort wordt door TNO Nederland daar onderzoek naar verricht. Wanneer uw kind een kleine blaascapaciteit heeft kan het soms nodig zijn om hem te wekken om te plassen om de nacht droog te kunnen overbruggen. Wanneer u het kind wekt en ook nog goed wakker maakt leert het kind te plassen wanneer het wakker is. Het is zeker op deze leeftijd een algemeen en zinvol advies. Wanneer het echter niet helpt kunt u er beter mee stoppen. Het is ook belangrijk om het op de goede manier te doen. De beste tijd is 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur daarna nog eens. Wanneer hij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Hij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. In plaats van een geluid kan hij ook een wachtwoord afspreken (zie bij wekken op de site). Hij moet er een wedstrijd van maken dat hij wakker wil worden van het geluid of wachtwoord. Wanneer hij het ’s morgens nog weet, verdient hij een sticker. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot hij iets ouder is. Per jaar worden 18 % van kinderen spontaan droog. Het is alleen moeilijk in te schatten voor welke kinderen dat geldt. Wanner hij 8 jaar is kunt u rustig met een plaswekker beginnen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut1032

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag