Vraag:
dinsdag, 18 februari 2003

Hallo,

Ik ben een moeder van een dochter van bijna 9 jaar. Zij heeft last van bedplassen. Vorige week hebben wij een kinderarts in het Sophia kinderziekenhuis bezocht voor haar probleem. Omdat wij (bijna) alle trainingen al hebben gevolgd (behalve de droogbedtraining) waren wij radeloos en kwamen we in het ziekenhuis terecht. Helaas konden zij ons niet verder helpen en kreeg ik de indruk dat zij het probleem niet serieus namen. Momenteel staat alleen de droogbedtraining nog open voor ons. Ik heb over deze training gelezen op deze site. Omdat mijn dochter iedere nacht in haar bed plast in dit zo'n 2x per nacht (vaak s'avonds laat en midden in de nacht of s'ochtends vroeg)denk ik dat een 1ste nacht wel resultaat heeft maar om daarna meteen te reduceren naar 1x wekken om bijv. 00.30 ben ik bang dat het weer mis gaat, hoe kijken jullie hier tegenaan, moet ik het gewoon proberen?
Met vriendelijke groet,

Isabel Juliana

Antwoord:
vrijdag, 21 februari 2003

De DroogBedtraining is de meest intensieve methode die met name aandacht geeft aan verbetering van de wekbaarheid. Het ieder uur wekken de eerste nacht is niet om door vaak te plassen droog te blijven maar om het kind te laten ervaren wat het is om te slapen en wakker te worden met een volle blaas. Het moet ervaren wanneer het moeilijk wakker wordt en wanneer het makkelijker gaat. Oefenen om de wekbaarheid te verbeteren met het idee dat wanneer je makkelijker wakker wordt dan word je ook eerder wakker van de signalen van de blaas. Wanneer de wekbaarheid bij uw dochter het probleem is dan is dit een goede methode. Wanneer een te kleine blaascapaciteit een rol meespeelt dan kunt u ervoor kiezen om haar de tweede nacht 2 keer te wekken. Wanneer u er op den duur toch graag begeleiding bij heeft dan kan dat bijvoorbeeld via de GGD. U kunt via de site op ďlinksĒ zoeken. Daar vindt U de site van de GGDís en particulieren adviesbureauís. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Eindhoven weten veel van dit probleem af.
Tenslotte, op de nieuws pagina vindt U ook een aankondiging van een instructie boek voor kinderen met bedplassen. Hierin staat hoe u de droogbedtraining het beste kan gebruiken. Misschien is dat ook wel iets voor u. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag