Vraag:
zaterdag, 22 februari 2003

mijn zoon is 11 jaar in plast nog in bed en vind dat vervelend heb van alles geprobeerd hoe verder

Antwoord:
zondag, 23 februari 2003

Het is wel jammer dat u al veel geprobeerd hebt, maar dat niets is gelukt. Ik weet niet wat uw zoon gehad heeft, maar we gaan maar even uit van het meest voor de hand ligende, namelijk de plaswekker, medicatie en wekken. Misschien is het toch nuttig om na te gaan waardoor dat niet is gelukt. Ik geef een paar opmerkingen in overweging, die een reden kunnen zijn waarom deze methoden niet aansloegen.
Misschien wordt hij moeilijk wakker. Dan is de wekbaarheid het grootste probleem. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden. Wanneer je wakker wordt van een geluid dan word je ook makkelijker wakker van de signalen van je blaas. Hij kan zich wakker laten maken. Het is dan wel belangrijk dat hij goed wakker wordt. Dit gaat beter wanneer hij zelf voor het slapen gaan sterk denkt hoe laat hij gewekt wordt en dat hij wakker wil zijn. Hij moet het geluid of wachtwoord een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander woord of geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer hij het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij hij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Hij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt voor de plaswekker. Het kan zijn dat:
- De wekker op een te jonge leeftijd is gebruikt. Hij moet het zelf ook willen en leuk vinden om met de wekker te oefenen.
- Hij werd niet wakker van de wekker en hij heeft niet geoefend om wakker te worden.
- Bij terugval is hij niet onmiddellijk herstart met de wekker.
Wanneer Minrin geprobeerd is, valt het volgende te overwegen
- Minrin is niet op het goede tijdstip gegeven. Wanneer hij meestal vroeg in de nacht nat is dan moet hij Minrin ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer hij in de loop van de nacht nat is kan hij de Minrin beter in nemen, nadat hij 2 uur geslapen heeft door een wekker te zetten of doordat hij wakker gemaakt wordt.
- Minrin kan ook te laag gedoseerd zijn. Hij mag maximaal 2 tabletjes per nacht. Dit zou u nog eens met de huisarts kunnen overleggen, met name voor de kamp periode of vakantie. Hij kan het dan thuis van te voren uit proberen.
- Hij kan Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.

Voor sommige kinderen is het te moeilijk en misschien heeft hij hulp nodig van iemand anders. Dat kan via de GGD.
U kunt via de site op links zoeken. Daar vindt u de site van de GGDís en particulieren adviesbureauís. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Eindhoven weten veel van dit probleem af. Ik hoop dat u genoeg ideeŽn hebt gekregen om verder te oefenen. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag