Vraag:
maandag, 3 maart 2003

mijn zoon jeffrey van 9 jaar plast snachts ook nog in bed.
hij heeft sinds nov 2001 een plaswekker.
die heb ik niet via de huisarts gekregen maar van de
kinderarts.de huisarts vond het niet nodig om er al iets aan te doen.vanaf febr 2002 ging het goed hij kon zonder plaswekker slapen,maar in juli 2002 ging het weer mis.
wij dachten dat het de spanningen waren voor de vakantie
want hij mocht samen met zijn broertje voor het eerst in
een tent slapen maar helaas is het nog steeds mis zonder plaswekker is het bed nat.nou gaat hij in mei weer op kamp
met de voetbal en daar ziet hij tegen op.de huisarts heb toen ook gevraagt om minrin maar dat wou hij ook niet geven.kan ik er op staan om mij het recept te geven hiervoor
en kan dat ook samen met de plaswekker die hij snachts nog om heeft.alvast vriendelijk bedankt mevr zwoferink

Antwoord:
vrijdag, 7 maart 2003

Negenjarige leeftijd is een goede leeftijd om met de plaswekker te beginnen. Het is ook belangrijk omdat uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in bedplassen psycho sociale problemen kunnen krijgen. De plaswekker heeft bij hem gewerkt maar hij is weer terug gevallen in het oude patroon hetgeen vaker voorkomt. U heeft er goed aan gedaan om opnieuw met de wekker te starten. Uit uw vraag lees ik dat hij nu echter wel gewekt wordt door de plaswekker maar dat hij niet een hele nacht droog blijft. Belangrijk is om te kijken hoe dat komt. Waarschijnlijk moet hij meer oefenen om zelf wakker te worden van de wekker en als een soort wedstrijd proberen eerder dan de wekker in zijn slaap de signalen van de blaas te voelen. Ik heb het gevoel dat het wedstrijd element er een beetje uit is. Het kan ook zijn dat hij te vast slaapt en dat hij voor het slapen gaan moet proberen het geluid van de wekker goed in zijn hoofd te prenten en dan te denkenĒwanneer ik dit hoor, spring ik uit mijn bed om te plassenĒ. Denk aan een brandweerman die ook van het alarm wakker moet worden wanneer er ergens brand is.
Minrin is een medicatie die zeker de moeite waard is om te proberen, vooral voor een kamp periode. Minrin is ook te gebruiken in combinatie met de plaswekker. Op de nieuwspagina van onze site wordt een boek genoemd voor bedplassers. Het is een instructieboek waar al dit soort tips in staan. Via de boekhandel kunt u het bestellen en moegelijk kunt u dan ook uw huisarts ermee overtuigen. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag