Vraag:
zaterdag, 8 maart 2003

hallo,
onze zoon van bijna 7 plast vrijwel elke nacht in zijn bed als we hem niet binnen 2 uur na slapen gaan opnemen;hij is dan erg moeilijk wakker te maken.
Hoe kunnen we hem helpen het plassen onder controle te krijgen?

Antwoord:
zondag, 9 maart 2003

Mogelijk dat de oorzaak van het bedplassen van uw zoon ligt aan de vrij kleine blaascapaciteit. Mogelijk dat hij ook vrij vast slaapt en dat voelt hij het signaal ’s nachts niet. De eerste 2 uur wordt de meeste urine aangemaakt. Op zich is het advies bij kinderen van 6-7 jaar om ze een of tweemaal op te nemen ’s avonds en vooral ook goed wakker maken. De beste tijd bij kinderen met een kleine blaas is 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur daarna nog eens. Wanneer hij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Hij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Hij moet er een wedstrijd van maken dat hij wakker wil worden van het geluid. Wanneer hij het ’s morgens nog weet, verdient hij een sticker.Wanneer hij de wekbaarheid verbetert dan heeft hij meer kans om droog te blijven ’s nachts. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot hij iets ouder is. Per jaar worden 18 % van de kinderen spontaan droog. Het is alleen moeilijk in te schatten voor welke kinderen dat geldt. Hij is relatief jong dus zeker niet forceren.
Wanneer hij iets ouder is dan kan het voor hem zinnig zijn om het medicijn Minrin eens te proberen.Minrin vermindert de urineproductie ’s nachts en werkt ook iets op de wekbaarheid. Dit wordt meestal pas gegeven als wek- en plastraining niet helpt. Informatie over Minrin vindt u op de site. Dit geldt ook voor de behandeling met de palswekker. Veel succes.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag