Vraag:
zondag, 9 maart 2003

hoi mr./mvr.

ik ben een jongen van 16 jaar en sinds kort plas ik opeens in mijn bed ongeveer 3 tot5 keer in de week. Mijn vriendin wordt erg boos op me omdat het bed steeds nat is en ze heeft er nu genoeg van ze wil dat ik voortaan luiers ga dragen in bed anders wil ze het uitmaken maar ik weet niet waar ik luiers kan kopen (in mijn maat)

alvast bedankt voor uw andwoord

Antwoord:
zondag, 9 maart 2003

Het is van jouw vriendin uit best begrijpelijk dat zij niet in een nat bed wakker wil worden. Tijdelijk zou een luier een oplossing kunnen zijn maar beter is om er echt van af te komen. Er zijn grote luiers in verschillende maten en merken. De meest gebruikte merken zijn: Poise en Attends. Zij hebben maten: extra small tot extra large. Het is handig om een proef pakket op te vragen, zo kun je beoordelen of de maat goed is en of de luier bevalt. Er zijn apotheken die speciale voorlichting geven. Vraag maar eens bij de apotheek in de buurt. Zij weten je vaak verder te helpen. Misschien is het ook te overwegen om met je huisarts te bespreken om een periode Minrin te proberen. Het is belangrijk dat je het in tabletvorm neemt in de goede dosering (je mag 2 tabletten van 0,2 mg). Mogelijk dat dit bij jou helpt. Wanneer je wilt gaan trainen om droog te worden zul je extra aandacht moeten besteden aan het verbeteren van de wekbaarheid. Een van de intensieve methodes die de wekbaarheid verbetert, is de droog bedtraining zoals die beschreven staat op onze site. Op de homepage klik je op “niet medicamenteus” daarna op “therapie” en dan op “droog bedtraining”. Je kunt die training zelfstandig uitvoeren. Je kunt er ook hulp bij vragen.

Dat kan via de GGD. je kunt via de site op links zoeken. Daar vind je de site van de GGD’s en particulieren adviesbureau’s. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Eindhoven weten veel van dit probleem af. Op de nieuwspagina adviseren wij een boek, dat een praktisch instructie boek is, voor kinderen en ouders. In dit boek staan uitgebreide instructies over het wekken en de plaswekker. Misschien iets voor jou. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag