Vraag:
dinsdag, 11 maart 2003

Mijn dochter van vijf plast nog elke nacht in bed. Ze zou heel graag zonder luier slapen maar vermits deze elke ochtend zeeer nat is weet ik niet of het zal lukken. Wanneer we haar om 22u even laten plassen is haar luier al nat en nadien plast ze nog veel. Zijn er "trucjes" om van die luier vanaf te geraken ? Moeten we gewoon een weekje elke nacht nieuwe lakens leggen en gaat het dan vanzelf over of blijft ze best een luier dragen tot ze droog is?

Antwoord:
donderdag, 13 maart 2003

Er is heel lang gezegd dat kinderen later droog worden als ze een luier om blijven houden. Daar is in de wereldliteratuur echter geen bewijs voor te vinden. Uw dochter mag dus gewoon de luier omhouden en u hoeft geen natte bedden op te gaan zoeken.
Een paar trucs om te kijken of er al wat verbetering in gebracht kan worden zijn:
*Plassen-rusten-plassen, d.w.z. voor het slapen gaan goed uitplassen, dan een kwartiertje gaan liggen en dan nog een keer gaan plassen. De meeste urine wordt in het begin van de nacht gemaakt. Als je dat eerste deel alvast uitplast, heb je pas later in de nacht een volle blaas en kan je meestal beter wakker worden van het gevoel van een volle blaas.
*Uw dochter zou kunnen proberen beter "op te letten terwijl zij slaapt" door voor het slapen gaan een paar keer goed tegen zichzelf te zeggen: als ik voel dat ik moet plassen, moet ik goed wakker worden en naar de wc gaan!
*Bij het opnemen moet uw dochter goed wakker zijn. U kunt dit controleren door een wachtwoord af te spreken (b.v. was ze die avond heeft gegeten) dat ze moet zeggen voordat ze mag gaan plassen.
*Als het eerste sterretje werkt, dan kunt u eventueel afspreken dat ze de luier uitlaat en moet proberen droog te blijven totdat jullie haar wakker maken en daarna mag ze met een luier om verder slapen.

Succes


Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag