Vraag:
dinsdag, 11 maart 2003

Hallo,

Mijn zoon wordt 9 in juni en plast nog iedere nacht in zijn bed. Hoewel ik al vaak geprobeerd heb die luier uit te laten, wil het echt niet lukken. Overdag kan hij heel lang zijn water ophouden want hij moet steeds dringend naar het toilet als we thuiskomen van school. Ik veronderstel dat hij op school niet vaak gaat plassen omdat hij te druk bezig is. Feit is wel dat hij het dus wel kan ophouden als hij wil. Hij slaapt wel graag en erg vast denk ik en is volgens mij gewoon te lui om uit zijn bed te komen. De dokter schreef me een plaswekker voor. Probleem is dat via mijn ziekenfonds enkel plaswekkers met een matje kunnen gehuurd worden en daar ben ik niet voor te vinden. Ik verkies een wekker met broekjes. Zou u mij een adres en tel.nr. kunnen doorgeven van een betrouwbare en betaalbare (aangezien ik geen tussenkomst van het ziekenfonds kan krijgen), firma die mij zo'n ding zou willen verhuren? Ik zou ook van mutualiteit kunnen veranderen maar ik wil tcoh eerst via deze weg proberen. Alvast heel erg bedankt en ik hoop dat we snel droog zullen zijn want dit is echt niet prettig. vele groeten

Antwoord:
donderdag, 13 maart 2003

Een kind dat iedere keer uit school heel dringend naar de wc moet zou ik niet willen omschrijven als een kind dat het lang kan ophouden maar eerder als een kind dat niet goed voelt wanneer het naar de wc moet (anders was hij wel geweest voor hij van school vertrok). Als hij overdag niet goed voelt hoe vol zijn blaas is en of hij binnenkort naar de wc moet, dan kunnen we ook niet verwachten dat hij dat 's nachts goed voelt. Er is dan ook geen sprake van luiheid maar van niet goed voelen. Omdat het kind het zelf ook heel vervelend vindt maar niet het gevoel heeft dat het er iets aan kan doen, doet het uit zelfbescherming alsof het niets ergs is en het geen probleem is voor het kind. Dit is een heel normaal beschermingsmechanisme dat we allemaal doen als we erge dingen meemaken.

In theorie zijn inderdaad de plaswekkers met broekje beter dan die met matjes omdat die met broekjes veel eerder afgaan en dus eerder het signaal geven. Uit onderzoek blijkt er echter niet zoveel verschil te zitten tussen beide soorten wekkers. Voor de verschillende fabrikanten van plaswekkers verwijs ik u naar de pagina op deze site waar adressen en telefoonnummers van een paar goede wekkers staan. Bij hen kunt u ook naar de prijzen informeren.

Succes met het droog worden van uw zoon.

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag