Vraag:
dinsdag, 11 maart 2003

ik ben chris en ben 15 jaar ik plas bijna elke dag in bed
en draag luiers (drynites) maar ze zijn te klijn
dus ik had op internet gekeken en zag dat je ze ook in de apotheek kon koopen maar ik durf het niet te vragen wat moet ik daar zeggen moet of willen ze het alleen maar met een recept van de doctor mee geven want mijn ouders weeten ook nog niet dat ik in bed plas wlit u ook zeggen welke luier ik het beste kan dragen alvast bedankt

Antwoord:
donderdag, 13 maart 2003

Is zelfs de grootste maat van Dry Nites te klein? (ze zijn er in drie maten).
Er zijn grote luiers in verschillende maten en merken. De meest gebruikte merken zijn: Poise en Attends. Zij hebben maten: extra small tot extra large. Het is handig om een proef pakket op te vragen, zo kun je beoordelen of de maat goed is en of de luier bevalt. Er zijn apotheken die speciale voorlichting geven. Vraag maar eens bij de apotheek in de buurt. Je kunt gewoon zeggen dat het voor bedplassen is. Daar doen zij niet moeilijk over want je bent zeker de enige niet (op jouw leeftijd plast nog 1-2 op de 100 in bed). De apotheek mensen weten je vaak verder te helpen. Misschien is het ook te overwegen om met je huisarts te bespreken om een periode Minrin te proberen. Het is belangrijk dat je het in tabletvorm neemt in de goede dosering (je mag 2 tabletten van 0,2 mg). Mogelijk dat dit bij jou helpt. Wanneer je wilt gaan trainen om droog te worden zul je extra aandacht moeten besteden aan het verbeteren van de wekbaarheid. Een van de intensieve methodes die de wekbaarheid verbetert, is de droog bedtraining zoals die beschreven staat op onze site. Op de homepage klik je op “niet medicamenteus” daarna op “therapie” en dan op “droog bedtraining”. Je kunt die training zelfstandig uitvoeren. Je kunt er ook hulp bij vragen.

Dat kan via de GGD. je kunt via de site op links zoeken. Daar vind je de site van de GGD’s en particulieren adviesbureau’s. Er zijn ook enkele ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Eindhoven weten veel van dit probleem af. Op de nieuwspagina adviseren wij een boek, dat een praktisch instructie boek is, voor kinderen en ouders. In dit boek staan uitgebreide instructies over het wekken en de plaswekker. Misschien iets voor jou. Veel succes.

Hoe komt het dat je ouders niet weten dat je in bed plast? Ben je pas sinds kort in bed gaan plassen of heb je geen goed contact met je ouders. De meeste ouders willen toch het beste voor hun kind en willen toch hun kind helpen om van een probleem af te komen. Als je een andere lichamelijke afwijking krijg, vertel je het toch ook tegen je ouders? Waarom dan niet nu je als klacht bedplassen hebt? Dat is niet iets om je voor te schamen, maar iets om hulp voor te zoeken.
Met vriendelijke groet

Frank van Leerdam
jeugdarts


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag