Vraag:
donderdag, 13 maart 2003

Onze zoon is 11, en plast regelmatig in bed. Nu gebruikt hij sinds een maand Minurin. Eerst leek dit goed te werken, maar inmiddels is het weer over. Hij is nu al weer drie nachten achterelkaar nat. Onze zoon heeft ADHD, en nu heb ik van andere ouders van kinderen met ADHD gehoord dat het bedplassen inderdaad vaker voorkomt bij kinderen met ADHD.
Als wij hem 's avonds opnemen gaat het vaak goed, maar hij is dan niet goed wakker. Nu hij Minurin gebruikt nemen we hem niet meer op.
Zijn er ook mogelijkheden om eventueel door therapie (eventueel intern) van het bedplassen af te komen.
Hij heeft geen lichamlijke afwijkingen.

Groetjes, Lieke

Antwoord:
donderdag, 13 maart 2003

Heel veel onderzoek is er niet bekend naar de relatie tussen ADHD en bedplassen. Het onderzoek dat er wel naar gedaan is geeft aan dat kinderen met ADHD niet heel veel vaker in bed plassen dan kinderen zonder ADHD. Mogelijk ligt er wel een kleine relatie met aandachtsproblemen. Hoe meer aandachtsproblemen, hoe vaker last van bedplassen. Een andere verklaring voor de schijnbare relatie is dat ADHD meer voorkomt en ernstiger is bij jongere jongens en bedplassen meer voorkomt en ernstiger is bij jongere jongens. Daarom lijkt bedplassen meer voor te komen bij kinderen met ADHD maar waarschijnlijk zijn het meer twee losse problemen die min of meer toevallig bij dezelfde groep kinderen voorkomen.
Nu specifiek over uw zoon: Desmopressine (Minrin) leek dus goed te werken, maar nu zakt het effect weer af. Dan kunt het volgende doen om het effect te versterken:
*Plassen-rusten-plassen, d.w.z. voor het slapen gaan goed uitplassen, dan een kwartiertje gaan liggen en dan nog een keer gaan plassen. De meeste urine wordt in het begin van de nacht gemaakt. Als je dat eerste deel alvast uitplast, heb je pas later in de nacht een volle blaas en kan je meestal beter wakker worden van het gevoel van een volle blaas.
*Misschien moet de dosis van de desmopressine verhoogd worden, overleg daarover met uw huisarts.
*Sommige kinderen krijgen de desmopressine te vroeg en andere kinderen te laat toegediend. U kunt ook kijken of het tijdstip van toediening nog verschil uitmaakt. Let er wel op dat het kind na inname van de desmopressine niet meer drinkt.
*Uw zoon zou kunnen proberen beter "op te letten terwijl hij slaapt" door voor het slapen gaan een paar keer goed tegen zichzelf te zeggen: als ik voel dat ik moet plassen, moet ik goed wakker worden en naar de wc gaan!
*Lukt het echt niet om hiermee droog te worden, dan is er ook de mogelijkheid van training in het Incontinentiecentrum in Meppel (0522 233850).
Succes en niet wanhopen, korte perioden van terugval zijn heel normaal. Meestal heeft dat geen consequentie voor het uiteindelijk droog worden.

Frank van Leerdam


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag