Vraag:
donderdag, 13 maart 2003

Hallo ik ben 11 jaar en nog plas ik in bed,
ik heb altijd dat ik weken soms maanden niet in ped plas, en als het dan een keer gebeurd dan is het meteen 2 of drie keer achter elkaar ik plas nooit meerdere keren 's nachts in bed. Ik draag ook geen luiers maar heb een zeil onder me dekbedovertrek. Met logeren of kamp heb ik nog nooit last van bedplassen gehad. Zelf slaap ik heel vast, mijn broer en zusje komen vaak 's nachts uit hun bed om te plassen maar ik nooit. Ik ben al een keer met mijn moeder naar mijn huisarts geweest, en hij zij dat een van mijn ouders mij 's nachts uit bed moet halen, het begint om twaalf uur en die nacht daarna moet het om een uur, steeds een uurtje later.
Het helpt wel maar ik zie het nut er niet van in dat het steeds een uurtje later is??
En hoe komt het dat ik een lange tijd niet in mijn bed plas maar daarna weer wel en dan wel meerdere keren achter elkaar??

Antwoord:
zaterdag, 15 maart 2003

Hallo,

Jij hebt duidelijk last van af en toe een "ongelukje". Dat geeft aan dat jouw lichaam in principe in staat is om droog te slapen, maar dat je maar net voorbij het evenwicht van wel of niet droog slapen zit. Een enkele keer zak je dan net onder dat evenwicht. Dat kan b.v. zijn als je ziek bent, erg moe bent, erg druk bent, als je aan allerlei andere dingen denkt, als er iets spannends is gebeurd of gaat gebeuren, enz. Omdat bovenstaande zaken vaak in periodes optreden en zelden in ťťn dag voorbij zijn, is het niet zo vreemd dat je dan meteen 2 of 3 nachten nat bent.
Wat jij zou moeten proberen is om te leren ook in die periodes goed wakker te worden van het gevoel van een volle blaas (net zoals je broer en zusje). Het opnemen door je ouders kan daarbij helpen, maar dan moet je wel goed wakker worden. Je zou het ook zelf kunnen doen door een gewone wekker te zetten zo'n twee uur na het inslapen. Je moet daar dan zelf wakker van worden, de wekker uitzetten, gaan plassen en weer verder slapen. Als dat een week goed gaat kun je de wekker een uur later zetten. Waarom een uur later? Omdat je dan geleerd hebt om wakker te worden van een signaal (de wekker) en je weet wat je dan moet doen. Door de wekker nu een uur later te zetten heb je een grotere kans dat je al een volle blaas hebt en moet je dus wakker worden van het gevoel van een volle blaas en dan moet je ook weten wat je moet doen. Door nu iedere keer als dat een tijd goed gaat de wekker een uur vooruit te zetten, kom je op een gegeven moment aan bij de volgende ochtend (als je toch wakker moet worden) en heb je geleerd om goed wakker te worden als je moet plassen.
Wat je ook nog kan doen is het plassen-rusten-plassen: als je naar bed gaat ga je eerst goed uitplassen, daarna ga je nog 10-15 minuten in bed liggen en dan ga je nog een keer plassen. De meeste urine maak je namelijk in het begin van de nacht aan en dan ben je die alvast kwijt. Daardoor heb je pas later in de nacht een volle blaas waardoor je makkelijker wakker kunt worden.

Succes met droog worden,

Frank van Leerdam
jeugdarts.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag