Vraag:
donderdag, 13 maart 2003

Onze zoon van 12 jaar, geboren met slokdarmatresie, plast nog regelmatig in bed, ong eens per week, soms wat vaker, is ook weleens 3 weken achter elkaar droog als hij zijn drinkpatroon ''s avonds goed in de hand houdt. Ooit was hij drie maanden droog bij het starten van een training. Die training is toen achterwege gebleven. Is niet te bewegen nu nog een training te doen, wil er liever niet over praten.Gebruikt een plaswekker om schade te beperken, geen luiers o.i.d.Als hij ergens gaat logeren neemt hij een minrin, dat werkt. Op 8-jarige leeftijd is hij geholpen aan de urinewegen; van 2 uitgangetjes is toen een gemaakt, ook is een vernauwing opgeheven (dr. de Jong, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht). Ook meteen besneden, verdere functies lijken normaal. Op het bedplassen heeft de ingreep geen effect gehad, het was er ook niet voor bedoeld geloof ik.
Nu dokteren we eigenlijk helemaal niet meer, maar inmiddels vinden we het wel erg lang duren en vragen we ons af of er aan het probleem nog iets te doen is.
Uit bovenstaand blijkt wel dat dit kind bij de geboorte op verschillende punten uit een niet geheel compleet bouwpakketje bestond. Ook is PDD-nos vastgesteld, zonder aandachtstoornis. De intelligentie is normaal.

Graag advies, met vriendelijke groet,
Fam. Snabilie.

Antwoord:
zaterdag, 15 maart 2003

Als ik het goed begrijp, gebruikt hij de plaswekker, maar zit er niet echt verbetering in de bedplasfrequentie. De plaswekker wordt door hem alleen gebruikt om goed wakker te worden op het moment dat hij begint met plassen zodat hij dan kan stoppen en op de wc verder kan plassen met als voordeel dat het bed niet helemaal nat wordt. Daar is de plaswekker eigenlijk niet helemaal voor bedoeld. De bedoeling is dat je leert het gevoel van een volle blaas te herkennen dat voorafgaat aan het plassen en dus aan het afgaan van de wekker. In de tijd van een paar weken moet je dan dus wakker leren worden van dat gevoel van een volle blaas.
Ik neem aan dat hij uiteindelijk toch ook volledig droog wil slapen op eigen kracht (zeker uit uw tweede mailtje blijkt dat). Ik geef jullie hiervoor het volgende alternatief (maar hij zal daar zelf wel aan mee moeten werken). Van belang is wel dat u hem en mogelijke oplossingen voor zijn probleem positief blijft benaderen:
Hij zet zelf een wekker die afgaat ongeveer 2 uur na het inslapen en spreekt met zichzelf af: ik blijf droog totdat de wekker afgaat en als ik voel dat ik een volle blaas krijg wordt ik wakker om naar de wc te gaan. Als de wekker afgaat, gaat hij naar de wc om te plassen en neemt daarna een pilletje desmopressine (minrin) of doet de plaswekker aan voor de rest van de nacht. Lukt het hem om twee weken goed droog te blijven voor dat de wekker afgaat, dan zet hij de wekker een uur later. Lukt het hem om ook nu weer twee weken droog te blijven voordat de wekker gaat dan zet hij de wekker weer een uur later en zo door tot hij bij de volgende ochtend is. Zodra de wekker op een tijdstip na 12.00-1.00 uur in de nacht komt, zou ik trouwens geen pilletje desmopressine meer gebruiken omdat dat anders op een gegeven moment te lang door zou kunnen werken de volgende ochtend.

Lukt bovenstaande onverhoopt niet, dan zou ik eens aan uw huisarts vragen of hij terug mag naar dr. de Jong, want die is ook een van de bedplasspecialisten in Nederland en kent de individuele lichamelijke situatie van uw zoon goed.

Succes,

met vriendelijke groet,


Frank van Leerdam
jeugdarts


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag