Vraag:
maandag, 17 maart 2003

Beste,
Mijn dochtertje is pas 4 geworden,en was meer dan een jaar droog.We hadden afgesproken om haar vanaf haar 4e verjaardag zonder fopspeen te laten slapen. Dit heeft ze ook gedaan, maar sindsdien plaste ze opnieuw in haar bedje.
Ze vond dit zelf ook heel erg.
Ik heb mijn principes overboord gegooid, en haar tutje opnieuw gegeven, nadien terug droog, en geen probleem.
Dit kan toch geen toeval zijn?
Karin


Antwoord:
maandag, 17 maart 2003

Nee, dat is waarschijnlijk ook geen toeval. Dat betekent dat uw dochter waarschijnlijk rustiger slaapt als ze met fopspeen slaapt waardoor ze beter kan letten op de signalen van een volle blaas. Als ze zonder fopspeen slaapt, voelt ze waarschijnlijk de signalen uit haar blaas niet goed. Daar zou ik me niet zo heel erg zorgen om maken, want haar lichaam heeft al laten zien dat het wel droog kan slapen, ze moet alleen nog net even dat laatste zetje hebben.
U kunt dat wellicht versterken door haar voor het slapen goed tegen zichzelf te laten zeggen dat ze moet proberen wakker te worden als ze voelt dat ze naar de wc moet.
Een andere tip is het plassen-rusten-plassen: voor het slapen gaan moet ze goed uitplassen, dan gaat ze daarna in bed liggen waarbij u nog een verhaaltje voorleest. Na een minuut of 10 moet ze dan opstaan en nog een keer gaan plassen. Daardoor is ze al de nodige nachtelijke urine kwijt (de meeste urine wordt in het begin van de nacht gemaakt), waardoor ze pas later in de nacht een volle blaas krijgt. Later in de nacht kan ze waarschijnljk makkelijker wakker worden van het gevoel van een volle blaas omdat ze dan het meeste van haar slaap al gehad heeft.

Succes,

Frank van Leerdam
jeugdarts.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag