Vraag:
maandag, 17 maart 2003

Onze zoon van bijna 10 jaar plast nog in zijn bed.
lichamelijk is er geen afwijking bij hem gevonden na een onderzoek in het U.M.C.te Utrecht. Elke nacht slikt hij 2 minrin tabletjes en zijn luier is nog steeds klets nat.
i.o.m.dokter Dik uit het ziekenhuis mag hij bij logeerpartijtjes wel 3 tabletjes slikken maar ook dan is het nog foute boel. wij proberen hem s'nachts wel eens wakker te maken om te plassen maar dit lukt bijna niet omdat hij zo vast slaapt en hij is op de dag ook erg vermoeit als wij hem in zijn slaap storen. Zelf vind ik dit alles niet zo een probleem maar onze zoon is hierdoor zeer onzeker. ik vraag mij echter wel af of het slikken van minrin op den duur niet schadelijk is voor hem?
Volgens de dokter moeten wij geduld hebben maar voor een knul van bijna tien duurt het wel erg lang, misschien heeft u nog een advies voor ons?
bijvoorbaat onze hartelijke dank.

Antwoord:
dinsdag, 18 maart 2003

Om meteen maar met uw kernvraag te beginnen: desmopressine (minrin) heeft net zoals alle medicijnen bijwerkingen. Echter, de bijwerkingen van desmopressine vallen erg mee omdat het de kunstmatige variant is van een stofje dat u en ik elke dag zelf aanmaken. Er zijn mensen met een bepaalde nierziekte die deze stof hun leven lang moeten slikken. Daar is in principe geen bezwaar tegen.
Bij sommige kinderen is de desmopressine later in de nacht of vroeg in de ochtend al weer uitgewerkt waardoor ze soms dan alsnog in hun bed/luier plassen. Als uw zoon ook laat in de nacht plast, dan kunt in overleg met dokter Dik kijken of het mogelijk is om hem de desmopressine te geven op een later tijdstip, b.v. als u naar bed gaat.
Het 's avonds wakker maken is prima als hij dan maar echt wakker wordt. Dat betekent dat hij ook moet gaan slapen met het idee dat hij wakker moet worden van een signaal (van u, van een wekker, van het gevoel van een volle blaas). Hij moet "alert" slapen. Op de pagina "meer lezen" staat een boek: "bedplassen, daar wil je van af" geschreven door o.a. Marianne Vijverberg die ook in het UMC Utrecht werkt. Wellicht is dat een goed boek voor u en uw zoon.

Succes,

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag