Vraag:
zaterdag, 22 maart 2003

hallo,
Ongeveer 2 maanden geleden stelde ik hier een vraag over mijn zoontje van 5 jaar en 10 maanden.
Hij plast dus nog dagelijks in zijn bedje,zijn pampers zijn dan overvol(200 A 350cc urine)
Ik liet verschillende onderzoeken doen aan zijn blaasje en alles blijkt normaal.
Het is wel zo dat zijn capaciteit overdag te klein is,hij plast meestal 120 a150cc(hij zou voor zijn leeftijd toch 220cc moeten kunnen halen)
Ik probeerde die capaciteit te verhogen,door hem wat te laten wachten als hij moest plassen,maar ik boekte niet echt resultaat(hij haalde wel al eens 200cc,maar dat was uitzonderlijk)
Wat ook is,is dat hij teveel urine produceert 's nachts.

Ik had al die problemen besproken(pediater en uroloog)en we kwamen tot de conclusie dat we een plaswekker gingen gebruiken,in combinatie met Minrin.
Op het allerlaatste moment ben ik hier toch niet mee gestart,omdat ik dit nogal ingrijpend vond.Ik wou toch nog wat afwachten,hij is immers nog geen 6 jaar....

Ik liet dus alles zoals het was,ik verplichtte hem ook niet meer om zijn plas langer in te houden,omdat dit echt niet leuk was voor mijn zoontje.

Ondanks zijn leeftijd,drinkt hij nog steeds een flesje melk (250cc) voor het slapen gaan(19uur)en ik heb dit flesje eens verplaatst naar 16u30,maar zonder resultaat,zijn pamper bleef overvol....

Verleden week had ik besloten,om zijn melk eens weg te laten,en......hij was 3 dagen na elkaar droog!!!!we zijn nu 2 weken verder en hij heeft 5 droge pampers gehad op 14 dagen(wat hij vroeger nooit gehad heeft.)
Als er toch urine in zijn pamper zit is dat ongeveer 120cc,dus zeker minder dan vroeger.

Is die melk dus de bosdoener,of is dit louter toeval???Want toen ik die fles verplaatste naar 16u30 had hij ook overvolle pampers....het gaat dus niet over het tijdstip van de melk,maar wel over de melk zelf....is melk meer waterafdrijvend dan een andere drank????
Ik had graag uw mening over mijn aanpak gehad,doe ik zo voort,of probeer ik iets anders???
Hebt u nog tips voor mij???

Groetjes Els

Antwoord:
woensdag, 2 april 2003

Ook al kunnen we dat natuurlijk op deze afstand en met deze informatie nooit met zekerheid zeggen: ik denk toch dat het toeval is. Melk is niet meer waterafdrijvend dan andere dranken.
Het kan best zijn dat als hem water in plaats van melk had gegeven, hij net zo nat was, of als u nu het flesje melk naar 16u30 zou hebben verplaatst hij ook droog (droger)zou zijn geworden. Op de leeftijd van uw zoon plast nog 18% van de jongens in bed en per jaar wordt ongeveer 15% daarvan droog zonder wat te doen. Het meest waarschijnlijk is dus dat uw zoon langzamerhand het juiste evenwicht begint te vinden en steeds vaker droog kan gaan slapen. Als dat dan niet snel leidt tot helemaal droog slapen is de plaswekker het juiste middel om hem te helpen het laatste zetje naar helemaal droog slapen te geven.
Daarbij is het van belang dat uw kind voldoende drinkt op een dag, maar het flesje vlak voor het slapen gaan zou ik inderdaad maar vervangen door drinken eerder op de avond/middag. Drinken vlak voor het slapen gaan kan hij niet meer uitplassen voor dat hij in slaap valt en moet hij dus 's nachts opslaan in zijn blaas. Daarnaast is melk vlak voor het slapen gaan niet zo goed voor zijn gebit. Hij moet in ieder geval zijn tanden daarna goed poetsen.

Met vriendelijke groet,

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag