Vraag:
maandag, 24 maart 2003

Geachte lezers,

Wij hebben een dochter van net 7 jaar. Elke avond maken wij haar om ca 23:00 uur wakker om te plassen. Rond deze tijd is haar bed (9 van de 10 keer) niet nat. Na geplast te hebben blijft ze meestal tot 's ochtends droog. Soms heeft ze pech en dan verschonen wij haar bed, soms 2 keer per nacht. Zij zelf is hier heel verdrietig over, maar zoals wij het zien slaapt ze heel erg vast.
We hebben haar ooit een wekker gegeven die om 23:00 uur afliep. Het hele huis werd wakker behalve zij.
Wij hebben geen idee of er een echte oorzaak is of een oplossing. We willen echter nog niet naar een huisarts gaan. Wij hebben het gevoel dat we het dan veel te beladen voor haar maken.
Graag zouden wij van u willen horen hoe wij het beste hiermee om kunnen gaan.

Antwoord:
donderdag, 27 maart 2003

Mogelijk dat de oorzaak van het bedplassen van u dochter ligt in het feit dat zij moeilijk wekbaar is en dat zij het signaal van de blaas daardoor niet voelt. Het heeft wel zin om te kijken of de wekbaarheid te beinvloeden is door haar wakker te maken. De eerste 2 uur wordt de meeste urine aangemaakt. Op zich is het advies bij kinderen van 6-7 jaar om ze een of tweemaal op te nemen ’s avonds en vooral ook goed wakker maken. De beste tijd bij kinderen kan zijn 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur daarna nog eens. Wanneer zij echter in de loop van de nacht pas nat wordt dan kan de tweede wektijd ook ’s morgens voeg zijn. Om de wekbaarheid te verbeteren kunt u proberen of het lukt haar te wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Zij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat zij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Zij moet er een wedstrijd van maken dat zij wakker wil worden van het geluid. Wanneer zij het ’s morgens nog weet, verdient zij een sticker. Wanneer zij de wekbaarheid verbetert dan heeft ze meer kans om droog te blijven ’s nachts. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot zij iets ouder is. Per jaar worden 18 % van de kinderen spontaan droog. Het is alleen moeilijk in te schatten voor welke kinderen dat geldt. Zij is relatief jong dus zeker niet forceren. Op de nieuwspagina adviseren wij een boek, dat een praktisch instructie boek is, voor kinderen en ouders. In dit boek staan uitgebreide instructies over het wekken. Misschien iets voor u. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag