Vraag:
dinsdag, 25 maart 2003

Beste meneer/mevrouw,
Als jeugdverpleegkundige bij de GGD begeleid ik kinderen die bedplassen. Nu heb ik een situatie van een jongen van 10 jaar, die overdag helemaal zindelijk is, maar die 's nachts érg onregelmatig in bed plast. Soms is hij 2 weken droog, plast dan één nacht in bed en is dan weer 2 1/2 week droog. Soms plast hij 2 keer per week in bed. Nu, op dit moment, is hij de afgelopen 10 nachten weer droog gebleven. Hij wordt 's avonds niet meer opgenomen door zijn ouders, omdat dit niets opleverde.
De jongen wil erg graag van zijn probleem af. Is een plaswekker de volgende stap? Ik twijfel hier namelijk over, omdat er zo weinig "leermomenten" (momenten dat de wekker af zal gaan)voor hem zullen zijn.
Ik zou graag een advies van jullie ontvangen, om de jongen goed verder te kunnen begeleiden.
Met vriendelijke groeten, Helma Hulscher.

Antwoord:
donderdag, 27 maart 2003

Misschien kun je achterhalen op welke momenten hij wel nat is ’s nachts. Misschien is hij dan extra moe en is de wekbaarheid moeizamer en slaapt hij te vast om de signalen van de blaas te voelen. Hoe is zijn drink en plaspatroon op de dagen dat hij nat was? Is zijn vochtintake in het begin of eind van de dag? Dit kan van invloed zijn. En de laatste vraag is in hoeverre hij tijdig ontlasting heeft gehad. Mogelijk dat er met deze vragen inzicht is te verkrijgen in de reden dat hij de ene nacht wel droog is en de andere nacht niet. Het is belangrijk dat je hem kunt laten inzien dat hij het wel kan, maar blijkbaar sommige nachten niet wakker wordt van de signalen van zijn blaas. Is het tijdstip van nat worden ook bekend? Wanneer hij in het begin van de nacht nat is kan wekken in het begin van de avond wel degelijk zin hebben. Je kunt hem ’s avonds “de Plassen Lezen Plassen oefening” laten doen. Dat wil zeggen dat hij naar bed gaat en gaat plassen, daarna gaat hij een half uur lezen op bed en gaat dan weer plassen. De meeste urine wordt in het begin van de avond gemaakt en hij plast daar dan een gedeelte van uit en bovendien concentreert hij zich beter op het plassen. Een plaswekker gebruik kan altijd nog. Ik geef toe dat bij sporadisch nat zijn, het gebruik van de plaswekker dubieus is. Het is moeilijker om gemotiveerd te blijven en er vinden minder leermomenten plaats. Uit onderzoek is ook gebleken dat de plaswekker beter werkt bij kinderen die 6-7 keer per week nat zijn. Wanneer hij weer vaker nat is zou ik het wel proberen.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag