Vraag:
dinsdag, 25 maart 2003

Mijn zoon van 6,5 jaar plast 's nachts nog in bed. We maken hem rond de klok van 23.00 wakker om even te plassen, maar dan is hij vaak al nat. Ik maak er niet zo'n probleem van omdat ikzelf ook tot mijn 11de jaar in bed heb geplast. Het is vanzelf over gegaan, dus dat zal bij hem ook wel het geval zijn.
Overdag plast hij echter ook regelmatig in zijn broek. Hij vertelt dat hij het niet voelt dat hij moet plassen. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik hem moet geloven. Ik zie namelijk vaak dat hij het staat op te houden. Als ik dan zeg dat hij moet gaan plassen, dan beweert hij vaak dat hij niet hoeft en vijf minuten later doet hij het in zijn broek. Hij gunt zichzelf volgens mij de tijd niet om naar de wc te gaan. Op school gebeurt het ook regelmatig dat hij in zijn broek plast. Nu zit hij in groep 3 dus zal het pesten wel meevallen, maar in groep 4 wordt het denk ik een ander verhaal.
Ik heb al geprobeerd hem te belonen als hij een hele dag droog bleef. Dat werkte heel kort. Ik heb ook wel de wekker gezet. Dan moet hij elke twee uur gaan plassen. Soms werkt dat even, maar later gaat hij weer zeggen dat hij niet hoeft en ontstaan er discussies die ik helemaal niet aan wil gaan met hem. Kortom, ik weet eigenlijk niet wat ik nu nog kan proberen met hem.
Kunt u mij advies geven?

Met vriendelijke groet,

I. de Groot

Antwoord:
donderdag, 27 maart 2003

Uw vraag betreft voornamelijk over het broekplassen van uw zoon.
Het broekplassen van uw zoontje kan meerdere oorzaken hebben, en het is niet zo makkelijk te zeggen wat precies de oorzaak bij hem is. Grofweg zijn er 2 oorzaken. Het kan zijn dat de vaardigheid om zindelijk te worden te kort was aangeleerd, waardoor er nog geen automatisme was, en bij drukke schoolactiviteiten is hij de vaardigheid kwijtgeraakt. De school kost hem zo veel energie dat hij de net geleerde vaardigheid laat vallen. Het kan ook zijn dat er iets is aan zijn blaas of urinewegen. Dit merk je aan het aan tal plassen die hij doet en aan de urine straal. Het kan ook zijn dat hij geobstipeerd is, d.w.z.dat er veel ontlasting in zijn buik zit waardoor hij zijn blaas niet goed voelt, dan zal eerst dat probleem opgelost moeten worden. Wanneer u twijfelt kunt u het beste naar de huisarts of schoolarts gaan en wanneer deze er niet uitkomt, eventueel een verwijskaart vragen voor de kinderarts. Het bedplassen kan ermee te maken hebben, maar kan er ook los van staan. Allereerst zou ik bekijken waarom hij overdag nat is.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag