Vraag:
woensdag, 26 maart 2003

Hallo, mijn zoon van 7 jaar heeft ook last van bedplassen, we hebben wektraining gedaan, meerdere malen de plaswekker geprobeerd en hij heeft Minrim gehad en nu gebruikt hij desmopressine-acetaat. Hoelang mag je eigenlijk zo'n neusspray gebruiken en brengt dat geen verdere schade toe? Gisteravond mocht hij weer eens naar bed zonder 1 pufje in zijn neus en vanochten iets voor 6 uur werd ik geroepen en was hij kletsnat! Hoe nu verder???? Moeten we weer beginnen met de plaswekker en de medicijnen aan de kant zetten, of is het verstandig dat hij eens naar een specialist gaat? Kunt u ons advies geven? Bij voorbaat dank. Groetjes, Hellen

Antwoord:
donderdag, 27 maart 2003

Het valt mij op dat u al veel heeft geprobeerd om uw zoontje droog te krijgen. Het gevaar is dat er te veel gedaan wordt op een te jonge leeftijd. Belangrijk is om te proberen te achterhalen wat er niet lukt en soms is het beter om even niets te doen. Bij vele teleurstellingen wordt het vertrouwen aangetast en een nieuwe poging heeft daardoor minder kans van slagen.
Ik geef u een paar opmerkingen in overweging, die een reden kunnen zijn waarom deze methoden niet aansloegen.
Misschien wordt hij moeilijk wakker. Dan is de wekbaarheid het grootste probleem. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden. Wanneer hij wakker wordt van een geluid dan wordt hij ook makkelijker wakker van de signalen van zijn blaas. U kunt hem wakker maken. Het is dan wel belangrijk dat hij goed wakker wordt. Dit gaat beter wanneer hij zelf voor het slapen gaan sterk denkt hoe laat hij gewekt wordt en dat hij wakker wil zijn. Door een geluid of wachtwoord te bedenken welke hij voor het slapen gaan goed onthoudt in zijn hoofd en zegt dat hij wakker wil worden. Wanneer hij dat geluid of wachtwoord hoort dan zal hij ook makkelijker wakker kunnen worden van de blaassignalen. Hij moet het geluid of wachtwoord een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander woord of geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer hij het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij hij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Hij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt voor de plaswekker. Het kan zijn dat:
- De wekker op een te jonge leeftijd is gebruikt. Hij moet het zelf ook willen en leuk vinden om met de wekker te oefenen.
- Hij werd niet wakker van de wekker en hij heeft niet geoefend om wakker te worden.
- Bij terugval ben je niet onmiddellijk herstart met de wekker.
Wanneer Minrin (desmopressine ofwel neusspray) geprobeerd is, valt het volgende te overwegen
- Minrin is niet op het goede tijdstip gegeven. Wanneer hij meestal vroeg in de nacht nat bent dan moet je Minrin ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer je in de loop van de nacht nat bent kan hij de Minrin beter in nemen, wanneer hij 2 uur geslapen heeft door een wekker te zetten of doordat hij wakker gemaakt wordt.
- Minrin kan ook te laag gedoseerd zijn. Je mag maximaal 2 tabletjes of pufjes per nacht hebben.
- Je kunt Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.

Voor sommige kinderen is het te moeilijk en misschien heeft hij hulp nodig van iemand anders. Dat kan via de GGD. U kunt via de site op links zoeken. Daar vindt u de site van de GGDís . Nogmaals, bedenk dat het beter is om na veel mislukte pogingen even een trainingspauze te nemen. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag