Vraag:
vrijdag, 28 maart 2003

Mijn zoon is nu 12 jaar. Hij heeft inmiddels al de nodige medicijnen gehad.
Vorig jaar is hij in het ziekenhuis geweest voor een kijk operatie. Toen bleek dat hij een klier in zijn urinebuis had.
daardoor werf zijn blaas een flinke spier.
Hij kreeg toen medicijnen om zijn blaas te vergroten. Helaas hielp dit niet.Nu heeft hij weer nieuwe medicijnen nl:detrusirol. Maar ook dit lijkt weinig te doen.
Het liefst zou ik hem opgenomen zien in een ziekenhuis waar hij juist ''snachts in de gaten zou worden gehouden om te kijken wat er dan gebeurt.alle nachten laat ik hem 1 keer plassen maar desondanks is hij toch elke nacht nat.
Kunt U mij een advies geven wat te doen?
of is de oplossing van medicatie toch het enigste.
Bauk gaat dit jaar naar het voortgezet onderwijs en ziet nu al op tegen de kennismakingsdagen.
vriendelijke groeten Karin van der Horst

Antwoord:
woensdag, 2 april 2003

Het is heel waarschijnlijk dat het bedplassen van uw zoon komt door te kleine en stugge blaas ten gevolge van een vernauwing in de plasbuis. Daarnaast zal de wekbaarheid waarschijnlijk ook een probleem zijn waardoor hij het signaal ís nachts niet voelt. De eerste stap is om te gaan oefenen om overdag de blaas te trainen. Dit kan met behulp van Detrusitol. Niet alle kinderen hebben baat bij deze medicatie. Soms zien we goede resultaten wanneer de Detrusitol overdag wordt gegeven en Minrin in de nacht. Bij een normaal drink patroon mag hij 2 tabletjes Minrin per avond hebben. U moet dit wel even overleggen met de behandelend arts. Wanneer hij intensiever wil oefenen dan is begeleiding met name in een ziekenhuis gewenst. Het hangt ervan af waar u woont, maar de volgende ziekenhuizen geven begeleiding: het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo en het ziekenhuis in Eindhoven. Zij weten veel van dit probleem af. .
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag