Vraag:
maandag, 31 maart 2003

Ik ben 23 jaar en helaas nog steeds een bedplasser. Over het algemeen gaat het wel goed. Alleen bij spanning, drukte
of als ik alcohol heb gedronken ben ik nog altijd nat. Ik heb in de loop der jaren van alles geprobeerd.(plaswekker,minderintabletten etc.) Nou gebruik ik als ik op
vakantie ga altijd minirin tabletten. Maar ik hoorde pas geleden dat je deze tabletten niet mag gebruiken als je veel gedronken hebt. Vooral niet in combinatie met alcohol.
Dit wist ik nooit dus heb dit voorgaande jaren wel gedaan. Nou ga ik van de zomer op vakantie en weet niet hoe ik dat met m'n bedplasprobleem moet doen? Kunt u me misschien verder helpen.

Groetjes,

Dorine

p.s : Waarom mag je minderin-tabletten niet in combinatie
met alcohol gebruiken?

Antwoord:
donderdag, 10 april 2003

Hallo, met excuses voor de vertraagde beantwoording.

Om maar met het laatste te beginnen: De werking van desmopressine (minrin) houdt in dat het er voor zorgt dat er door je nieren minder urine aangemaakt wordt. Dat betekent dat het vocht in je bloedbaan en de rest van je lichaam blijft. Daarom mag je na inname van desmopressine niet zoveel meer drinken, anders krijg je teveel vocht in je lichaam dat je niet kwijt kunt. Zeker bij alchol drinken is er een dubbel probleem: enerzijds zorgt alcohol er voor dat je meer dorst krijgt en dus ook vaak meer drinkt (nadorst) dat je door de desmopressine echter niet uit kunt plassen, anderzijds zorgt alchol er voor dat je vaster slaapt en minder goed wakker wordt (kater). Dit geldt helaas ook als het met je vochthuishouding niet zo goed zou gaan terwijl je daar anders waarschijnlijk wel wakker van zou worden.
Daarom hebben sommige mensen net zoals jij ook last van bedplassen als ze alcohol drinken.
Het beste advies is natuurlijk: minder alcohol drinken.
Verder moet je in ieder geval zorgen dat je goed uitplast voor je gaat slapen en jezelf goed inprenten dat je wakker moet worden als je moet plassen (ook al zou je het liefste doorslapen). Soms werkt opnieuw de plaswekker gebruiken goed om helemaal weer droog te leren slapen of zelf een wekker zetten een paar uur na het naar bed gaan, vervolgens te gaan plassen en dan weer verder slapen.
Succes, ik hoop dat je hier wat aan hebt.

groeten,

Frank van Leerdam
jeugdarts.

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag