Vraag:
donderdag, 3 april 2003

Beste,

ik plas al heel lang in bed, ik heb nog nooit een nacht gehad dat ik niet droog was ik draag al heel lang luiers maae ik wil er graag van af ik heb alles geprobeerd en ik ben in bij de doktor geweest. Die zegt dat mijn lichaam goed functioneert maar als ik het heel druk heb of gestressd ben plas ik ook overdag nog wel eens in een luier in de proefwerk week bv. moet ik nonstop een luier dragen anders ben ik echt nat

Antwoord:
donderdag, 3 april 2003

Uit jouw vraag kan ik niet opmaken hoe oud je bent en wat je allemaal hebt geprobeerd. Het is belangrijk om te proberen te ontdekken, waarom de plaswekker bijvoorbeeld niet hielp.
∑ Werd jij er niet wakker van?
∑ Maak je teveel urine aan ís nachts?
∑ Heb je een kleine blaas? Kun je overdag de plas slecht ophouden? Hoe groot is je plas wanneer je maximaal ophoudt?
∑ Wat drinkt je ís avonds? Gebruikt je koolzuurhoudende dranken etc.
∑ Ben je geobtipeerd? d.w.z. henb je teveel poep in je buik
∑ Ben je snel trainingsmoe of onvoldoende gemotiveerd?
Soms hebben kinderen een combinatie van deze factoren. In de behandeling van bedplassen kan daar rekening mee gehouden worden. Het is van belang dat je wel wakker wordt van de wekker en dat je zelf traint om ook wakker te willen worden. Er moet een ďdriveĒ zijn dat je als een soort wedstrijd de wekker wil horen. De Droge Bed Training die beschreven staat op de site doet een appel op de wekbaarheid door de concentratie oefeningen die je voor het slapen gaan moet doen. Je kunt deze training zelfstandig uitvoeren door in plaats van gewekt te worden zelf een wekker te zetten.
Een andere mogelijkheid is dat de urine productie door medicijnen (Minrin) wordt verminderd. Het is belangrijk dat je een goede dosering krijgt voorgeschreven. Tevens doet Minrin ook iets op de wekbaarheid. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie plaswekker met Minrin een grotere kans op succes heeft dan de plaswekker of Minrin ieder afzonderlijk. Veel informatie vind je opde site. Het is dus zeker de moeite waard iets te proberen. Het is ook mogelijk om begeleiding te zoeken. Dit kan bij de GGD in de buurt (zie de link op de site). Voor jong volwassenen is deze het beste in het incontinentiecentrum in Meppel. Het telefoonnummer is 0255 233850. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag