Vraag:
vrijdag, 4 april 2003

beste,

ik ben een jongen van 13 ik heb alles geprobeerd tegen bedplassen droogbedtrainning enz het helpt niet ook de plaswekker en nimrin zorgt dat ik van de 5 misschien mar 4 dagen in bedplas. de dokter zegt dat er niks met me aan aan de hand is. maar ik draag nu al 2 jaar 'snachts luiers en daar wil ik van af. ik heb tegenwoordig ook wel last van overdag in mijn broekplassen als ik schrik of stres heb. ik heb over twee weken een logeer partij en ik weet niet goed wat ik moet doen een luier aan doen of niet

Antwoord:
maandag, 7 april 2003

Het is wel jammer dat de plaswekker, medicatie en wekken bij jou niet geholpen hebben. Misschien is het toch nuttig om na te gaan waardoor dat niet is gelukt. Ik geef je een paar opmerkingen in overweging, die een reden kunnen zijn waarom deze methoden niet aansloegen.
Misschien word je moeilijk wakker. Dan is de wekbaarheid het grootste probleem. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden. Wanneer je wakker wordt van een geluid dan word je ook makkelijker wakker van de signalen van je blaas. Je kunt je wakker laten maken. Het is dan wel belangrijk dat je goed wakker wordt. Dit gaat beter wanneer je zelf voor het slapen gaan sterk denkt hoe laat je gewekt wordt en dat je wakker wilt zijn. Door een geluid of wachtwoord te bedenken welke je voor het slapen gaan goed onthoudt in je hoofd en zegt dat je wakker wilt worden. Wanneer je dat geluid of wachtwoord hoort zul makkelijker wakker worden. Je moet het geluid of wachtwoord een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander woord of geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer je het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij je ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Je moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt voor de plaswekker. Het kan zijn dat:
- De wekker op een te jonge leeftijd is gebruikt. Je moet het zelf ook willen en leuk vinden om met de wekker te oefenen.
- Je werd niet wakker van de wekker en je hebt niet geoefend om wakker te worden.
- Bij terugval ben je niet onmiddellijk herstart met de wekker.
Wanneer Minrin geprobeerd is, valt het volgende te overwegen
- Minrin is niet op het goede tijdstip gegeven. Wanneer je meestal vroeg in de nacht nat bent dan moet je Minrin ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer je in de loop van de nacht nat bent kun je de Minrin beter in nemen,je 2 uur geslapen hebt door een wekker te zetten of doordat je wakker gemaakt wordt.
- Minrin kan ook te laag gedoseerd zijn. Je mag maximaal 2 tabletjes per nacht. Dit zou je nog eens met de huisarts kunnen overleggen, met name voor de kamp periode of vakantie. Je kunt het dan thuis van te voren uit proberen.
- Je kunt Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.
Let ook eens op wat je drinkt en probeer dat niet teveel te doen aan het einde van de middag maar juist in het begin van de dag. Misschien is jouw blaas wel erg klein en moet je in combinatie met Minrin er ís nachts ook een keer extra uit.
Voor sommigen is het te moeilijk om te trainen zonder hulp. Er zijn enkele ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo, het ziekenhuis in Eindhoven weten veel van dit probleem af. Op de nieuws pagina van onze site staan nog enkele tips voor wanneer je op kamp gaat of uitlogeren. Er staat op de nieuwspagina ook een boek speciaal voor kinderen en jongeren geschreven vol met tips en trainingadviezen, misschien iets voor jou. Ik denk dat je genoeg ideeŽn hebt gekregen om verder te oefenen. Veel succes.


Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag