Vraag:
vrijdag, 4 april 2003

Sinds enkele dagen gebruik ik voor mijn zoontje van 7 jaar Minrin. Misschien ben ik voorbarig maar elke ochtend is hij nog steeds nat. Zou het noodzakelijk zijn om hem toch te laten plassen wanneer wij naar bed gaan. Of went hij hier dan aan. Graag uw raad. mvrgr marijke

Antwoord:
maandag, 7 april 2003

U zou allereerst eigenlijk 2 dingen moeten weten.
1. is zijn blaascapaciteit klein?
2. maakt hij ís nachts te veel urine aan?
U zou eigenlijk in beeld moeten krijgen wat de urineproductie van uw zoontje ís nachts is door de luier ís morgens te wegen en het gewicht van de luier eraf te trekken. Dan weet u iets over de urineproductie ís nachts.
Daarna meet u overdag de blaascapaciteit door uw zoontje de plas maximaal op te laten houden en dan te laten plassen in een maatbeker. Hij zou voor zijn leeftijd overdag ongeveer een plas moeten kunnen doen van 175 cc. Wanneer hij gemiddeld veel kleinere plassen doet bijvoorbeeld 100cc dan betekent dat hij een kleine blaas heeft. (zie hoofdstuk blaastraining) Wanneer hij meestal 175 cc plast dan heeft hij een normaal blaasvolume om de nacht te overbruggen.

Wanneer hij s nachts een te grootte urineproductie heeft of een te kleine blaas heeft dan heeft het zin om hem extra te wekken en wanneer het helpt met gebruik van Minrin. Wanneer hij vooral in het begin van de nacht nat is dan kan hij de Minrin het beste voor het slapen gaan nemen. Wanneer hij vooral nat is in de loop van de nacht dan kan hij het beste de Minrin nemen wanneer hij gewekt wordt. Wekt u hem dan 1,5 uur na het slapen gaan en eventueel 1 uur later nog eens. Het is het beste om te proberen om hem goed wakker te krijgen. Laat hem ís avonds dan niet teveel drinken want dan is het voor hem extra moeilijk om droog te blijven. Wanneer de urineproductie normaal is en het blaasvolume is ook normaal dan is het meestal een wekbaarheids probleem. Het is dan zaak hem goed te wekken. Adviezen hierover staan in het boek ďbedplassen, daar wil je vanaf!Ē die op de nieuwspagina van onze site staat aangekondigd.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag