Vraag:
woensdag, 9 april 2003

Hallo
Ik ben een 26 jarige man en al lange tijd plas ik `snachts in bed (niet alle nachten soms week droog en dan weer paar nachten mis) na vele dingen geprobeert te hebben en zonder sucses wil mijn huisarts akupunktuur proberen hebben jullie daar ervaaring mee of mischien een tip.
B.V.D

Antwoord:
woensdag, 9 april 2003

Er zijn mensen die baat gehad hebben bij acupunctuur, echter wij kunnen niet bevestigen dat het echt helpt. Er is geen wetenschappelijk onderzoek bekend over het effect van deze behandeling op bedplassen. Wij kunnen als Kenniscentrum Bedplassen alleen die behandelingen onderschrijven die wetenschappelijk aantoonbaar effectief blijken te zijn. Jongeren hebben vaak al veel dingen geprobeerd. Bij de vorige vraag (1119) heb ik als antwoord het volgende in overweging gegeven en dat wil ik voor u ook adviseren, namelijk:
Per jaar worden 15% van de bedplassers spontaan droog zonder dat zij iets ondernemen. Wij weten uit onderzoek dat ook nog 2% van de volwassenen in bedplassen. Je hebt er van alles aan gedaan maar de vraag is in hoeverre dat goed is toegepast. Wat betreft de Minrin is het de vraag of je de goede dosering hebt gekregen. Sommige moeten de Minrin in het begin van de avond innemen, anderen die in de loop van de nacht nat zijn moeten een keer de wekker zetten en dan Minrin innemen. Het kan ook zijn dat de wekbaarheid bij jou een probleem is. Met de Droge Bedtraining oefen je extra om de wekbaarheid te verbeteren. Je moet het wel goed en zorgvuldig uitvoeren. Bij terugval moet je direct de oefeningen weer oppakken tot je weer droog bent. Het kan ook zijn dat je hulp nodig hebt om te trainen. Voor jou leeftijd is het incontinentiecentrum in Meppel een goed adres. Zij hebben veel ervaring met jongeren die in bedplassen. Zij organiseren ook bedplas trainingen in groepsverband. Het telefoonnummer is 0522 233850. Vraag daar eens om informatie wanneer je wat begeleiding wilt. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag