Vraag:
donderdag, 10 april 2003

Beste kenniscentrum

Mijn dochter is bijna 13 en plast nog in bed. Hoewel ze het soms wel vervelend vindt wil ze er niets meer aan doen. We hebben al veel geprobeerd: plaswekker, minder drinken voor het naar bed gaan, wekken na anderhalf uur, enz. Sinds ongeveer een jaar slaapt ze weer met van die luierbroekjes. Die heb ik haar gegeven dat ze niet steeds met een nat bed zit. Maar ik denk dat ze er expres in plast, want ze is vaak al nat als wij naar bed gaan, terwijl ze volgens mij nog niet slaapt. 's Ochtends is ze meer nat dan droog en soms heeft ze zelfs gelekt! Ik durf er met haar niet zo over te praten, want ik weet niet goed of ik het haar moet kwalijk nemen of niet. Mijn vraag is nu: gebeurt het veel dat kinderen zo in hun luier plassen en is dat wel goed voor het kind?

Anja Huiskamp

Antwoord:
zondag, 13 april 2003

Het komt maar heel zelden voor dat kinderen expres in de luier plassen. De meeste bedplassers vinden het heel vervelend en als een soort overlevingsmechanisme doen ze net of het hen niet interesseert door een ontwijkhouding aan te nemen. Vooral op die leeftijd willen ze er liever niet over praten maar dat wil niet zeggen dat zij het niet erg vind. Door de teleurstellingen heeft zij de neiging om maar niets meer te doen. Het is jammer dat gangbare methoden niet geholpen hebben.
Belangrijk is om te proberen te achterhalen waarom het niet is gelukt. Ik geef u een paar opmerkingen in overweging, die een reden kunnen zijn waarom deze methoden niet aansloegen.
Misschien wordt zij moeilijk wakker. Dan is de wekbaarheid het grootste probleem. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden. Wanneer zij wakker wordt van een geluid dan wordt zij ook makkelijker wakker van de signalen van zijn blaas. U kunt haar wakker maken. Het is dan wel belangrijk dat zij goed wakker wordt. Dit gaat beter wanneer zij zelf voor het slapen gaan sterk denkt hoe laat zij gewekt wordt en dat zij wakker wil zijn. Dit kan bijvoorbeeld als volgt: Door een geluid of wachtwoord te bedenken welke zij voor het slapen gaan goed onthoudt in haar hoofd en zegt dat zij wakker wil worden. Wanneer zij dat geluid of wachtwoord hoort dan zal zij ook makkelijker wakker kunnen worden van de blaassignalen. Zij moet het geluid of wachtwoord een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander woord of geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer zij het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij hij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Zij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt voor de plaswekker. Het kan zijn dat:
- De wekker op een te jonge leeftijd is gebruikt. Zij moet het zelf ook willen en leuk vinden om met de wekker te oefenen.
- Zij werd niet wakker van de wekker en ze heeft niet geoefend om wakker te worden.
- Bij terugval is zij niet onmiddellijk herstart met de wekker.
Wanneer Minrin (desmopressine ofwel neusspray) geprobeerd is, valt het volgende te overwegen
- Minrin is niet op het goede tijdstip gegeven. Wanneer zij meestal vroeg in de nacht nat bent dan moet de Minrin ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer ze in de loop van de nacht nat is, kan zij de Minrin beter in nemen, wanneer zij 2 uur geslapen heeft door een wekker te zetten of doordat zij wakker gemaakt wordt.
- Minrin kan ook te laag gedoseerd zijn. Ze mag maximaal 2 tabletjes of pufjes per nacht hebben.
- Je kunt Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.

Voor sommige kinderen is het te moeilijk en misschien heeft zij hulp nodig van iemand anders. Wanneer zij intensiever wil oefenen dan is begeleiding met name in een ziekenhuis gewenst. Het hangt ervan af waar u woont, maar de volgende ziekenhuizen geven begeleiding: het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo en het ziekenhuis in Eindhoven. Zij weten veel van dit probleem af. Op de nieuws pagina van onze site staat een boek speciaal geschreven voor kinderen en jongeren met instructies, misschien iets voor uw dochter.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag