Vraag:
vrijdag, 11 april 2003

Hoi, mijn dochter Lena is 4,5 jaar. 's Nachts is ze al droog vanaf haar 2,5 jaar. Overdag wil het ons niet lukken. We proberen echt vanalles. We laten haar op regelmatige tijdstippen plassen, de juf. van de klas werkt ook heel goed mee, de na-schoolse opvang werkt ook heel goed mee, en toch is haar broekje zo goed als elke dag nat, soms wel 4 tot 5 keer op een dag. We zijn ook al gestart met een plaskalender, ze tekent liever wolkjes dan zonnetjes. Ik ben een beetje ten einde raad. Uit zichzelf gaat ze niet echt plassen. We hebben haar al beloont met te gaan zwemmen 2 maal de week, te fietsen indien haar broekje droog blijft, allemaal dingen die ze zeer graag doet, en toch loopt het steeds verkeerd af. We verbieden haar dingen zoals haar lievelingsdrinken als haar broekje weer nat is, ze vindt dat precies niet erg. Ze moet als haar broekje nat is, zelf haar natte kleren naar de wasplaats brengen, wat ze dan zonder tegenpruttelen ook doet en nadien droge kleren haalt en aandoet.
Het is eens zo erg geweest dat haar billetjes zo rood zagen (van de natte broeken, tijdens na-schoolse opvang) en ik Lena vroeg :"Doen je billetjes niet pijn?" Ze antwoorde : " Nee mama".
Wat doen wij verkeerd? Wat kunnen wij hier aan doen?
Groetjes Kristine, mama van Lena

Antwoord:
zondag, 13 april 2003

Uw vraag betreft eigenlijk geen bedplassen van uw dochtertje want zij is ís nachts droog maar overdag nog nat. De reden is zo niet te zeggen. Het is wel bekend dat wanneer kinderen iets moeilijk vinden, in dit geval droog blijven overdag, dan zullen zij om er niet te veel last van te hebben, gaan doen alsof het niet bestaat, met andere woorden een ontwijkhouding aan gaan nemen. Zij voelen niet dat ze moeten plassen en voelen zelfs niet dat zij nat zijn. Het kan ook zijn dat zij het echt niet voelt. Het kan ook zijn dat de aandrang zich zo onverwachts aandient dat zij er niet meer op kan reageren. U merkt wel er zijn meerdere mogelijkheden die nu voor onze site te ver voert. Boos worden en straffen heeft geen zin. Wanneer u het niet vertrouwt dan zou ik via de huisarts een verwijzing vragen. U kunt het gezien de leeftijd ook nog even aanzien.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag