Vraag:
maandag, 14 april 2003

Graag had ik vernomen wat ik kan doen tegen bedplassen uit stress. Als student is het not done om daar mee geconfronteerd te worden, maar telkens voor een serieuze test is het prijs. Vrienden die ik al aangesproken heb, zeggen mij dat ik het 'gewoon uit mijn hoofd moet zetten', maar dat lukt niet en ondertussen is het niet goed voor mijn zelfwaardegevoel als informaticus. Wat kan ik proberen?

Antwoord:
maandag, 14 april 2003

Het is inderdaad lastig wanneer je alleen bij stress in bed plast. Het geeft je een heel onzeker gevoel net wanneer je al gestresst bent. De oorzaak is mogelijk dat je daardoor anders slaapt en niet voelt dat je moet plassen 's nachts. Het kan ook zijn dat je door de stress, meer urine aanmaakt waardoor je de nacht niet droog haalt. Er zijn 2 mogelijke oplossingen die je kunt proberen.
1. Zet op zo een moment een extra wekker en wel 1,5 uur na het slapen gaan en 's morgens een uur eerder dan dat je opstaat.
2. Je kunt er ook voor kiezen om via de huisarts om Minrin te vragen. Dit is een medicatie die de urineproductie vermindert en daardoor lukt het je misschien wel om droog te blijven. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag