Vraag:
donderdag, 17 april 2003

Momenteel sta ik voor het schrijven van een scriptie over bedplassen. Ik liep stage op een schippersinternaat waar ik van school als afstudeeropdracht een begeleidingsplan moest schrijven. Op de groep waar ik stage liep zat een jongen van 12 jaar die nog steeds last had van bedplassen. Toen ik navraag had gedaan bij de ouders naar het verledenwat betreft het bedplassen van hun zoon kwam ik er achter dat er van hun kant zeer weinig actie is ondernomen. Ook hebben we als beleidsters van het schippersinternaat vragentekens over de thuissituatie. Nu is mijn vraag; zijn er boeken over hoe belangrijk de thuissituatie en de omgeving (het schipersinternaat) voor het bedplassen zijn? Het liefst zou ik een boek vinden dat ook het leven op een schippersinternaat (of een ander instelling daaraan gelijk) daarin belicht. Ik heb al veel boeken gezien waarin de ouders betrokken worden die gemotiveerd zijn om het bedplassen van hun kind te verhelpen, maar de ouders van deze jongen hebben dat niet echt, ze laten het over zich komen en kijken wel hoe het zich verder ontwikkeld. het lijkt me fijn om een boek o.i.d. te vinden waarin de ouders niet gemotiveerd zijn of het bedplassen nog niet als probleem zien.
Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is zodat U me advies kunt geven. Bij voorbaat hartelijk dank. hartelijk groetjes neline Djuljee.

Antwoord:
woensdag, 23 april 2003

De situatie die jij beschrijft is heel goed voorstelbaar. Het kan zijn dat zijn ouders geen of weinig aandacht besteden aan het bedplassen omdat hij alleen in de weekenden en vakanties thuis is en zij het niet als een probleem voor het kind zien. Het kan ook zijn dat zij niet weten hoe ze het moeten oplossen. Het is dan aan de hulpverleners om hen duidelijk te maken hoe belangrijk het is om tijdig iets aan het probleem te doen omdat uit onderzoek is gebleken dat kinderen die lang in bed plassen wel degelijk psycho-sociale problemen krijgen door het bed plassen. Wanneer je zelf als hulpverlener enthousiast bent en je kunt uitleggen hoe je het gaat aanpakken dan zijn de meeste ouders bereid om mee te werken. Wanneer dat niet het geval is dan is er iets anders aan de hand en dan is het van belang dat de ouders afzonderlijk van het kind psychologische begeleiding krijgen. Het boek ďbedplassen, daar wil je vanafĒ waarover je meer informatie vindt op de site op de nieuwspagina helpt je stap voor stap de problemen uit te leggen. Een boek met uitleg hoe je ouders moet motiveren bestaat niet. Ik hoop dat je hier iets aan hebt en ik wens je veel succes met je studie.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag