Vraag:
maandag, 28 april 2003

Ik ben maatschappelijk werkster bij een algemeen maatschappelijk werk.
Nu heb ik een client waarvan twaalfjarige zoon regelmatig in zijn broek poept.Moeder zegt dat de jongen zich schaamt en zijn vuile ondergoed verstopt. Zoon heeft eerder ook een periode van zes maanden gepoept, volgens moeder omdat zoon van basisschool naar een ander school ging. zoon heeft volgens zijn moeder te lijden onder echtscheiding, vader ziet hij bijna nooit omdat deze zijn afspraken niet nakomt. Ook gaat zoon binnenkort naar de LTS en zal het gezin gaan verhuizen, maar het is nog niet duidelijke hoe of wat. Zoon komt volgens moeder angstig over, maar verder gaat hij normaal naar de wc en eet hij normaal. Deze jongen heeft een broertje van 10 jaar die dit gedrag niet vertoont en emoties uit....

Ik heb deze mensen nog niet ontmoet, maar wil toch graag iets weten over het poepen. Heeft u een antwoord op deze vraag?
Alvast bedankt!

Antwoord:
maandag, 28 april 2003

Helaas hebben wij geen antwoord op uw vraag. Broekpoepen is een heel ander probleem dan bedplassen. Belangrijk bij dit probleem is enerzijds de psychologische problematiek maar ook de medische problematiek. (bijna alle kinderen die broekpoepen zijn geobstipeerd en voelen daarom de ontlasting niet in de broek lopen). Het is een vrij ingewikkeld porbleem die veel begeleiding behoeft. In het AMC in Amsterdam zijn ze gespecialiseerd op dit onderwerp.

met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeute


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag