Vraag:
dinsdag, 29 april 2003

Mijn dochter van 8 plast (en sosm poept) eigenlijk voornamelijk overdag in haar broek. Meestal gaat het om kleine plekjes, soms is haar overkleding ook nat of vies.
Soms plast ze ook in bed. We moeten haar om 11 uur wakker maken om te plassen anders plast ze in bed. Dit speelt al heel lang. Helemaal zindelijk is ze nooit geweest. We maken er geen probleem van, we willen het haar niet nog moeilijker maken. Maar het is vooral voor haar zelf vervelend. Ze gaat op de grond zitten als ze te laat is om de plas op te houden. Ik vind in de literatuur weinig over deze leeftijd en overdag plassen. Is hier literatuur over en waar kunnen we het beste naar toegaan. Zijn er therapien voor?

Antwoord:
donderdag, 1 mei 2003

Uw dochter heeft waarschijnlijk een instabiele blaas met mogelijk een kleine capaciteit met mogelijk een aandrangsyndroom. Dat wil zeggen dat de aandrang zich onverwacht aandient en moeilijk te onderdrukken is. Sommige kinderen vinden dit zo vervelend, dat zij een ontwijkhouding aannemen en niet meer letten op de signalen van de blaas, juist omdat het zo moeilijk voor ze is. Ze denken onbewust ik kan wel 10 keer gaan en een ander hoeft maar 5 keer, het helpt toch niet. Door het onverwachts aandienen van de aandrang moet zij voortdurend de bekkenbodemspieren aan spannen met als gevolg dat ze obstipatie krijgt en daardoor verliest ze weer ontlasting in de broek. Dit moet in ieder geval eerst opgelost worden. Door de kleine blaascapaciteit is het ook moeilijk om ís nachts droog te blijven. Het is een vicieuze cirkel. Meestal vraagt dit professionele hulp. Over het algemeen is de regel dat je eerst overdag een goede blaascontrole moet hebben, voordat je voor de nacht gaat oefenen. Het is wel afhankelijk van de mate van klachten overdag. Wanneer deze minimaal zijn bijvoorbeeld bij een blaascapaciteit van 200 cc of meer (voor haar leeftijd moet ze 330cc kunnen vasthouden) dan is het wel mogelijk om de nacht te gaan trainen op het vaker wakker worden. Wekken 1,5 uur na het slapen gaan is een belangrijke tijd. U zou dit kunnen uitbreiden met 2 keer wekken en wel 1,5 uur na slapen en 1 uur later nog eens. Bij goed resultaat kunt u de wektijd afbouwen. Er is een risico dat het te moeilijk voor haar is. Dit geldt ook voor de plaswekker. Wanneer de klachten overdag de boventoon blijven voeren dan zou ik overleggen met de huisarts voor een verwijzing naar de kinderarts of kinderuroloog. Een verwijzing voor blaastraining overdag zou zinvol kunnen zijn. De meeste academische ziekenhuizen hebben deskundigen op dat gebied, zoals Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Utrecht. Maar ook het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer en het Anthoniusziekenhuis in Nieuwegein weten veel van dit probleem af.
Literatuur voor ouders is er weinig. Het boekje "als zindelijk worden niet vanzelf gaat" van M. Vijverberg e.a. is helaas niet meer in de boekhandel te verkrijgen, maar misschein wel in de bibliotheek.
Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag