Vraag:
donderdag, 1 mei 2003

Mijn dochter van 12 plast elke dag nog in bed, ik heb elk denkbaar medicijn en/of ander middel wel gebruikt, en niks helpt. Mijn vraag is daarom ook niet over een medicijn of wondermiddel, maar eerder waarom worden er geen luiers vergoed door het ziekenfonds! Ik ben elke maand weer behoorlijk wat geld kwijt aan luiers die ik bij de apotheek moet kopen, en die dus niet worden vergoed door het ziekenfonds. Waarom niet??!!

Antwoord:
woensdag, 7 mei 2003

Het is jammer dat gangbare methoden niet geholpen hebben.
Belangrijk is om te proberen te achterhalen waarom het niet is gelukt. Ik geef u een paar opmerkingen in overweging, die een reden kunnen zijn waarom deze methoden niet aansloegen.
Misschien wordt zij moeilijk wakker. Dan is de wekbaarheid het grootste probleem. Het is niet altijd eenvoudig om te leren hoe je beter wakker kunt worden. Wanneer zij wakker wordt van een geluid dan wordt zij ook makkelijker wakker van de signalen van zijn blaas. U kunt haar wakker maken. Het is dan wel belangrijk dat zij goed wakker wordt. Dit gaat beter wanneer zij zelf voor het slapen gaan sterk denkt hoe laat zij gewekt wordt en dat zij wakker wil zijn. Dit kan bijvoorbeeld als volgt: Door een geluid of wachtwoord te bedenken welke zij voor het slapen gaan goed onthoudt in haar hoofd en zegt dat zij wakker wil worden. Wanneer zij dat geluid of wachtwoord hoort dan zal zij ook makkelijker wakker kunnen worden van de blaassignalen. Zij moet het geluid of wachtwoord een paar keer voor het slapen gaan herhalen. Het moet iedere avond een ander woord of geluid zijn. ( fluitje, keukenwekker, bromtol, ratel,radio). Wanneer zij het ís morgens nog weet dan is het al heel knap. Een wekschema hanteren waarbij hij ís avonds 1,5 uur na het slapen gaan gewekt wordt en 1 uur daarna nog eens met de oefeningen om goed wakker te worden is een zinvol trainingsprogramma. Zij moet daarbij ook een kalender of dagboek bij houden om er een wedstrijd van te maken. Dit zelfde geldt voor de plaswekker. Het kan zijn dat:
- De wekker op een te jonge leeftijd is gebruikt. Zij moet het zelf ook willen en leuk vinden om met de wekker te oefenen.
- Zij werd niet wakker van de wekker en ze heeft niet geoefend om wakker te worden.
- Bij terugval is zij niet onmiddellijk herstart met de wekker.
Wanneer Minrin (desmopressine ofwel neusspray) geprobeerd is, valt het volgende te overwegen
- Minrin is niet op het goede tijdstip gegeven. Wanneer zij meestal vroeg in de nacht nat bent dan moet de Minrin ruim ( vlak voor tot een uur ) voor het slapen in nemen, maar wanneer ze in de loop van de nacht nat is, kan zij de Minrin beter in nemen, wanneer zij 2 uur geslapen heeft door een wekker te zetten of doordat zij wakker gemaakt wordt.
- Minrin kan ook te laag gedoseerd zijn. Ze mag maximaal 2 tabletjes of pufjes per nacht hebben.
- Je kunt Minrin ook gebruiken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode moet eerst de Minrin worden afgebouwd.

Voor sommige kinderen is het te moeilijk en misschien heeft zij hulp nodig van iemand anders. Wanneer zij intensiever wil oefenen dan is begeleiding met name in een ziekenhuis gewenst. Het hangt ervan af waar u woont, maar de volgende ziekenhuizen geven begeleiding: het Diaconessen ziekenhuis in Meppel, het Carolus ziekenhuis in Den Bosch, het ziekenhuis in Deventer, het ziekenhuis in Dordrecht, het Twenteborg ziekenhuis in Almelo en het ziekenhuis in Eindhoven. Zij weten veel van dit probleem af. Op de nieuws pagina van onze site staat een boek speciaal geschreven voor kinderen en jongeren met instructies, misschien iets voor uw dochter.
Uw eigenlijke vraag over de luiers is vrij makkelijk te beantwoorden. Er zijn ziekenfondsen die wanneer u aanvullend verzekerd zijn wel luiers vergoeden maar dan moet u een machtiging van de huisarts of specialist hebben met de indicatie waarom uw dochter luiers nodig heeft. Het is het proberen waard. Wanneer het niet lukt dan ligt dat aan het verzekeringspakket waar door het ziekenfonds keuze gemaakt worden. U kunt ook kiezen voor wasbare onderleggers. De firma Laprolan in Beuningen telnr: 024 6777800 heeft goede kwaliteit. Ook de firma Comfor Med heeft wasbare onderleggers.telnr: 0164 687227. Dit wordt alleen vergoed bij een machtiging van een specialist, anders moeten u het zelf betalen, maar is uiteindelijk goedkoper dan luiers.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag