Vraag:
woensdag, 7 mei 2003

Hoi ik ben een meisje van 10. Ik plas al zolang ik weet in mijn bed. Daarom draag ik snachts nog pampers. Ik vind dat ik daar nu te grrot voor ben en ik wil stoppen met bedplassen. Ik heb al medicijnen gehad maar die vinden mijn ouders niet goed omdat het hormonen zijn. Ook heb ik wel eens een plaswekker gebruikt maar die helpt ook niet echt. Wat kan ik nu nog doen want ik voel nu echt te groot voor luiers. Zijn er misschien chatboxen waar ik met andere kinderen hierover kan praten. Bedankt

Antwoord:
woensdag, 7 mei 2003

Onze site is (nog) geen chat box. Zover ik weet is er geen chat box speciaal voor bedplassers. Jammer dat de plaswekker en medicijnen bij jou niet gewerkt hebben. De vraag is natuurlijk wat de reden van het falen is. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Ik noem er een paar:
-De wekker is niet op het juiste moment gebruikt, bijvoorbeeld omdat je te jong of te weinig gemotiveerd was.
- Je hebt niet geleerd ook wakker te worden van de wekker, wat bij sommige kinderen extra moeilijk is omdat ze moeilijk wekbaar zijn.
-Je bent terug gevallen en je hebt te lang gewacht om een “opfriscursus” te doen door de methode verkort te herhalen.
-Er is niet goed gekeken wat de oorzaak van het bedplassen is zodat daar in de training extra aandacht aan is besteed.
-Je hebt een extreem moeilijke wekbaarheid, waardoor een intensieve methode bij jou noodzakelijk is om dit patroon te doorbreken. Je moet leren beter wakker te worden
-Je zegt dat je Minrin niet meer mag nemen van je moeder omdat het hormonen zijn. Misschien kun je je moeder gerust stellen door te vertellen, dat het hormonen zijn, die je eigen lichaam ook aanmaak. Bedplassers hebben wel eens te weinig van deze hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je ’s nachts minder plas aanmaakt en daardoor kun je ‘ snachts droog slapen. Wanneer je onvoldoende van deze hormonen hebt of maakt, maak je te veel urine ‘s nachts en daardoor kun je nat zijn. Deze medicijnen geven weinig bijwerkingen. Maar ik kan mij ook voorstellen dat je moeder wilt dat je zelf leert wakker worden van de signalen van de blaas en desnoods moet je er dan ‘ snachts 1 of 2 keer uit.

Minrin het medicijn wat jij bedoelt, blijkt ook goed te werken in combinatie met een wekmethode of met de plaswekker. Na een droge periode kan de Minrin worden afgebouwd.
Wanneer je niet wakker wordt van de wekker dan is het van belang dat je leert de wekbaarheid te verhogen door voor het slapen gaan in te prenten dat je wakker moet worden van de wekker of bijvoorbeeld door een wachtwoord af te spreken of de droge bed training. Je vindt daar informatie over op de site onder het hoofdstuk :”therapie” en daarna op “niet medicamenteus” klikken.

Wanneer je niet verder komt is professionele hulp nodig. Dit is afhankelijk van waar je woont. Je kunt eens informeren bij de GGD afdeling jeugd bij jou in de buurt. Verder zijn er een aantal ziekenhuizen die begeleiding geven, zoals in : Meppel, Dordrecht, Arnhem, Deventer, Hoorn, Almelo. Kijk ook nog even op de site bij links.
Op de nieuwspagina op de site (recht boven in de hoek) vind je de aankondiging van het boek ‘ bedplassen, daar wil je vanaf” misschien is dat iets voor jou.

Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag