Vraag:
woensdag, 7 mei 2003

Ik heb een zoon van bijna 7 jaar. Hij is een primaire bedplasser. Hij slaap met een luierbroekje en wordt door mij om ca. 22.00 uur wakker gemaakt om te plassen.
Vanaf zijn 3e jaar is hij overdag zindelijk. Dit is natuurlijke manier en zonder traning verlopen.

Mijn zoon wil graag zonder luierbroekje slapen. Dit hebben we afgelopen nacht uitgeprobeerd met als resultaat een nat bed om 22.00 uur en om 3.00 uur.

Is het zinvol om dit door te zetten, omdat hij mogelijk nog moet 'wennen' aan het slapen in een onderbroek en kan er mogelijk na 1 week (...... of 2 weken) verbetering op treden. Of heeft het geen enkele zin om dit expiriment voort te zetten en zal het alleen maar frustaties veroorzaken.

Is het al noodzakelijk het bedplassen aan de huisarts of de schoolarts te melden of kunnen we het nog een possje afwachten of het mogelijk vanzelf overgaat.

Wij hebben geen problemen met het feit dat hij nog in een luierbroekje slaapt. Het intiatief kwam uit hemzelf.

Ik hoop dat u mijn vraag wil beantwoorden.

Met vriendelijk groet,

Henny

Antwoord:
woensdag, 7 mei 2003

De eerste 2 uur wordt de meeste urine aangemaakt. Op zich is het advies bij kinderen van 6-7 jaar om ze een of tweemaal op te nemen ’s avonds en vooral ook goed wakker maken. De beste tijd bij kinderen is 1,5 uur na het slapen gaan en 1 uur daarna nog eens. Wanneer hij moeilijk wakker wordt kunt u proberen of het lukt met wekken met een geluid. Het geluid laat u voor het slapen gaan een paar keer horen. Hij moet dan hard op denken “ wanneer ik dit hoor moet ik wakker worden en gaan plassen” . Voorbeelden van geluiden zijn:
· Ratel
· Muziekdoosje
· Politieauto
· Fluit
· Een muziekinstrument
· De radio
· Kookwekker
· Een favoriet cassette bandje
Het is de bedoeling dat hij iedere avond een ander geluid kiest. Na het geluid te hebben laten horen roept u luid “wordt wakker wat moet je doen”. Hij moet er een wedstrijd van maken dat hij wakker wil worden van het geluid. Wanneer hij het ’s morgens nog weet, verdient hij een sticker.Wanneer hij de wekbaarheid verbetert dan heeft hij meer kans om droog te blijven ’s nachts. Nogmaals niet forceren anders rustig wachten tot hij iets ouder is. Per jaar worden 18 % van de kinderen spontaan droog. Het is alleen moeilijk in te schatten voor welke kinderen dat geldt. Hij is relatief jong dus zeker niet forceren. Op 8 jarige leeftijd kunt u de plaswekker gaan proberen.
Op de nieuwspagina vindt u een boek dat net is uitgekomen, hierin staan vele tips en wijze van aanpak ook voor het wekken, misschien iets voor u.
Veel succes.
Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag