Vraag:
donderdag, 8 mei 2003

Mijn dochter is zojuist 8 geworden.
Rond haar 3e jaar was zij volledig zindelijk. In die periode ging het steeds slechter met haar sociale contacten op school en is zij overdag weer in haar broek gaan plassen.
s'nachts is zij over het algemeen wel droog. Soms plast zij3 x per dag in haar broek, soms is zij dagen droog.
Zij is snel op haar tenen getrapt en denkt dat de hele wereld tegen haar is. Een boze bui betekent een natte broek. Hier loopt zij gerust een halve dag mee rond zonder te melden en doet 's avonds of haar neus bloedt. Soms wordt ik boos, soms verdrietig, soms heb ik medelijden.
Zij volgt al enkele maanden psycho motorische therapie om te zorgen dat zij beter in haar vel steekt. Verwacht ik wonderen?
Nancy K

Antwoord:
vrijdag, 9 mei 2003

Uw vraag betreft eigenlijk geen bedplassen van uw dochtertje want zij is ís nachts droog maar overdag nog nat. Eigenlijk hoort de vraag niet op deze site thuis. In het kort zal ik hem proberen te beantwoorden. De reden dat zij overdag nat is, valt moeilijk zo te zeggen. Dit kan ingewikkeld zijn bij kinderen die overdag urine verliezen.Het is wel bekend dat wanneer kinderen merken dat zij iets te moeilijk vinden, in dit geval droog blijven overdag, zij een ontwijkhouding aan nemen om het te kunnen overleven. Zij voelen niet dat ze moeten plassen en voelen zelfs niet dat zij nat zijn, zij ontkennen het gevoel. Wanneer zij wel steeds voelen dat ze nat zijn dan zou ze er te veel last van hebben. De onbewuste oplossing is dan te doen alsof het er niet is. Een zeer menselijk overlevingsmechanisme.
Het kan ook zijn dat zij het echt niet voelt. Het kan ook zijn dat de aandrang zich zo onverwachts aandient dat zij er niet meer op kan reageren. U merkt wel er zijn meerdere mogelijkheden die nu voor onze site te ver voert. Boos worden en straffen heeft geen zin. Wanneer u het niet vertrouwt dan zou ik via de huisarts een verwijzing vragen. Belangrijk is wel dat ze niet teveel tegelijk doet.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag