Vraag:
zaterdag, 10 mei 2003

Beste dokter,
Mijn zoon is 13 jaar en plast nog zijn bed.Hij is geadopteerd.Is een zoon van mijn overleden broer.Hij heeft tot de leeftijd van 11 jaar bij familie in Zuid-Afrika gewoond.Zijn beide ouders zijn dood.Bij die familie was hij niet zo gelukkig.Hij heeft daar veel meegemaakt.Hij doet dit al jaren.
Vorig jaar heeft hij een kuur van 3 maanden gevolgd met minirin.Hij was met lange tussenperiode's droog.Af en toe was hij nat.Maar sinds kort is hij terug in zijn bed beginnen te plassen.Wat kan ik doen?Terug beginnen met minirin?
Met vriendelijke groeten,
R.S.

Antwoord:
maandag, 12 mei 2003

Uw pleegzoon heeft veel meegemaakt en het kan zijn dat deze emotionele gebeurtenissen van invloed zijn geweest of nog zijn op zijn bedplassen. Toch is het belangrijk om te proberen om hem droog te krijgen. Het is wel belangrijk dat hij het zelf ook wil. Hij heeft goed gereageerd op Minrin. Wanneer hij toch weer nat wordt, is het belangrijk om bijvoorbeeld met behulp van de plaswekker hem bewust te maken van het moment dat hij nat wordt. U kunt overwegen om dit in combinatie met Minrin te doen. Wanneer dat goed gaat bouwt u eerst de Minrin af en gaat u door met de plaswekker tot dat hij daar ook droog op is. U vindt uitgebreide informatie over de plaswekker en het gebruik op onze site onder het hoofdstuk “therapie/niet medicamenteus/ plaswekker”. Op de nieuwspagina wordt een boek aan bevolen; “bedplassen daar wil je vanaf” U vindt daarin vele instructies over wekken, plaswekker of intensievere trainingsprogramma’s en medicijnen. Dit is misschien iets voor u. Veel succes.

Met vriendelijke groet

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag