Vraag:
maandag, 12 mei 2003

Ik heb diabetus insipidus opgelopen als gevolg van een ongeval waarbij onder meer de hypofyse een flinke opdonder heeft gehad. In de periode half oktober 2001 ben ik gedurende drie weken in het ziekenhuis opgenomen en twee maal geopereerd (oogkasfractuur en oogrechtzetoperatie). Na het trauma en de operatie (twee weken na het ongeluk) was mijn gewicht ongeveer met vier a vijf kilo afgenomen. In de periode daarna (tot nu toe) is mijn gewicht om voor mij tot nu toe onverklaarbare redenen met 8 kilo toegenomen.
Ik ben er zeker van dat dit niet aan mijn bewegings en/of voedingspatroon ligt, want daarin is niets veranderd. Ik ben ook al twintig jaar op hetzelfde gewicht.
Mijn vraag is nu, kan de toename bij uw weten te maken hebben met de diabetus insipidus waarvoor ik Minrin in tabletvorm gebruik?
Ten tweede, weet u misschien waar ik anders met deze vraag terecht kan?

Met vriendelijke groet en dank voor de te nemen moeite.

Heleen

Antwoord:
maandag, 12 mei 2003

Deze site gaat eigenlijk over bedplassen en niet over diabetes insipidus. Het verband tussen beide is het gebruik van desmopressine (Minrin). Het effect van desmopressine is het verminderen van de urineproductie. Als de dosering van desmopressine te hoog is in verhouding tot de vochtinname, dan is er inderdaad de mogelijkheid dat het gewicht van iemand toeneemt. Simpel gezegd: er komt meer vocht in dat er uit kan. Helemaal zonder risico is dit niet omdat de verhouding tussen vocht en overige bestanddelen van uw bloed verstoort kan raken.
De plek waar u met deze vraag terecht kunt is in de allereerste plaats toch echt uw eigen behandelend specialist. Die moet uitzoeken of uw dosering nog de juiste is danwel of er andere oorzaken te vinden zijn voor de voor u onverklaarbare gewichtstoename.


Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag