Vraag:
woensdag, 14 mei 2003

Mijn vriend is 23 en heeft tot zijn 13de regelmatig in bed geplast. Nu heeft hij daar alleen nog last van als hij alcohol gedronken heeft, soms al vanaf 4 biertjes. Als we nu een feestje hebben gehad, zetten we de wekker ongeveer 2 uur na het slapen gaan. Soms is het dan al te laat. Hoe komt het dat het alleen gebeurd als hij een paar biertjes op heeft en anders niet?

Antwoord:
donderdag, 15 mei 2003

Jouw vriend is normaal gesproken net droog ís nachts. Mogelijkerwijs heeft hij een kleine blaas voor zijn leeftijd. Dit is geen probleem wanneer hij normaal drinkt. Wanneer hij alcohol drinkt dan gebeuren er 2 dingen.
1. Hij produceert meer urine vooral bij bier en maar ook bij andere koolzuurhoudende dranken.
2. Door de alcohol slaapt hij vaster en wordt hij niet wakker van de signalen van de blaas.

Het is een goede oplossing om de wekker een keer te zetten. Ons advies is om de wekker 1,5 uur na het slapen gaan te zetten en eventueel een uur later nog eens. In het eerste uur wordt ook de meeste urine aangemaakt wat hij dan uitplast, bovendien begint dan ook de vaste slaap. Hij kan ook proberen om voor het slapen gaan extra te gaan plassen. Het is wat lastig maar veel anders is er niet aan te doen. Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Marianne Vijverberg
Bestuurslid KCB en incontinentietherapeut

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag